Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försiktigt positiva till sammanslagning

Annons

I går kunde tidningen rapportera att Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson kan tänka sig en sammanslagning av Säter och Hedemora eller Borlänge kommun. Skälet är att man vill åstadkomma en kostnadseffektivisering av kommunens olika verksamheter och Håkansson tror sig kunna spara 17 miljoner kronor.

I Hedemora har man inte diskuterat någon direkt sammanslagning med Säters kommun men är ändå inte helt främmande för tankar i den riktningen.

- Jag tror att vi är tvungna att ha ett ökat samarbete mellan kommunerna. Det pågår en ständig förändring i landet där kommuner slås samman och delas upp men främst är det i så fall upp till kommuninvånarna att avgöra saken, säger Gun Drugge.

Ett eventuellt samarbete över kommungränserna kan gälla allt ifrån sammanslagning av hela förvaltningskontor och nämnder till gemensam hantering av löner och upphandlingar.

Hedemora har tidigare samarbetat med Säters kommun men just nu är blickarna främst riktade söderut. En snabbutredning har tillsatts och vid nästa kommunfullmäktige presenteras en utredning som visar vad en gemensam miljö- och byggnämnd för Avesta, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg skulle innebära.

Oppositionsrådet Jan Stagenmark (s) tror, även han, på ett ökat samarbete med närliggande kommuner. Men sedan är det stopp.

- Vi är positiva till ett samarbete men att gå så långt som till en direkt sammanslagning är inget jag kan tänka mig. Det skulle påverka den lokala demokratin och föra invånarna längre ifrån beslutsfattarna, säger Jan Stagenmark.

Också Borlänges kommunalråd Peter Hultqvist (s) talar sig varm om samarbete över kommungränserna. Om det sedan leder till en sammanslagning vågar han i dag inte sia om.

- Det är ju inte omöjligt men i så fall ligger det väldigt långt fram i tiden.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons