Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försiktig Säterbudget

Annons

Den sammanfattningen ger Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c) efter budgetberedningens sammanträde under en och en halv dag i Lundgrens i Gustafs.

Budgetförslaget antogs av arbetsutskottet och går vidare för att tas upp i kommunfullmäktige i slutet av månaden. Det omsluter på driftsbudgeten 446,1 miljoner kronor för 2005, 459,5 miljoner för 2006 och 471,8 miljoner för 2007.

I investeringsbudgeten finns 15,6 miljoner 2005 och planen för följande år 13,7 miljoner 2006 och 8,1 miljoner 2007.

Något lysande resultat räknar arbetsutskottet inte med, kring tre miljoner kronor per år under den närmaste treårsperioden.

- Det är lite lågt mot vad revisorerna kräver, men det är inte möjligt att nå högre än så här, förklarar Håkansson.

Mer pengar går till barn- och utbildningsnämnden, bland annat för att klara ett ökat behov av barnomsorg.

Ett område där det krävs större budgetram de närmaste åren är gymnasienämnden, som är gemensam för Borlänge och Säter. Orsaken är att de stora elevkullarna som går ut grundskolan och ska beredas plats i gymnasiet.

För Säter handlar det om 72 fler elever i gymnasiet under perioden 2005-2007.

I budgetförslag finns 56,1 miljoner kronor för Säters gymnasieelever 2005, drygt 60 miljoner 2006 och 64,5 miljoner 2007.

Socialnämnden är, tillsammans med barn- och utbildningsnämnden, de stora posterna i budgeten med en bit över 150 miljoner vardera.

Säter har redan dragit ner på antalet platser i särskilt boende. Neddragningarna är genomförd på både Enbackagården och Skedvigården. Fågelsången i Säter återstår och där råder intagningsstopp sedan 1 september.

I takt med att platserna i särskilt boendet minskas utökas hemtjänsten. Innan årsskiftet i år utökas hemtjänsten med ytterligare en nattpatrull. 2005 sker en utökning med två årsarbetare och 2006 en utökning med ytterligare två.

När platserna i Fågelsången minskas blir konsekvensen varsel och uppsägning av personal. Det kan röra sig om 10-15 personer.

För 2006 finns i budgeten en buffert på 1,7 miljoner kronor, en gardering om det visar sig att det inte går att minska platserna i särskilt boende i Fågelsången i den utsträckning som planeras.

- Det är en process som pågår. Inga som i dag finns i särskilt boende ska behöva lämna sina platser, förklarar Håkansson.

Av de 15,5 miljoner kronor i investeringsbudgeten för 2005 finns de stora posterna hos gatukontoret, sju miljoner, och fastighetskontoret, 5,3 miljoner.

I budgetarbetet räknas med 10 970 invånare i Säter för 2005 för att sedan minska med 100 personer per år de kommande budgetåren. Försiktighetsprincipen används. Detsamma gäller kapitalförvaltningen.

Pengarna från energibolagsförsäljningen används till framtida pensionsutbetalningar.

- Vi lägger inte in några pengar därifrån i driften, betonar Håkansson.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons