Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingsgården fyller 25 i påskhelgen

Annons

Nuvarande Församlingsgården fyller alltså 25 den här månaden.

Det uppmärksammas i anslutning till påskdagens gudstjänst.

Minnesgoda Ludvikabor och ett välsorterat klipparkiv kan berätta om en strålande dag när den nya Församlingsgården invigdes 16 mars 1980.

Samma dag installerades också den nye kyrkoherden Helge Björkman av Biskop Arne Palmqvist, studiekamrat under tiden i Uppsala.

Helge Björkman hälsades välkommen av en kyrka som var fullsatt till sista plats och i processionen ingick, förutom ovan nämnda, kyrkoherdarna Tor Berg-hard, Gunnar Lindberg och Nils Selmer, komministrarna Claes Göran Gunnarsson, Lars Olof Ericson, kyrkoadjunkterna Lise Lott Claesson och Pertti Nieminen.

Vidare fanns här kyrkvärdarna Inga Hellsten, Birger Swedberg, Inge Rudberg, Sven Nyström och Karin Spelmans.

Sist i processionen gick stifts-adjunkt Thomas Wallmark, visste Ludvika Tidnings reporter att berätta.

Vid högmässan medverkade också Oratoriekören under ledning Bertil Borgljung och fick lovord för sina insatser.

Efter gudstjänsten följde så invigningshögtiden i Församlingsgården även den fylld till bristningsgränsen varför serveringen fick ske i omgångar.

Man fick veta att byggnationen kostat 5, 5 miljoner kronor och förste talare i den nya lokalen var dåvarande ordföranden i kyrkofullmäktige, smått legendariske journalistkollegan Sven-Eric Ericson, i folkmun mest omtalad som "Sweson" som hade idel lovord till folket bakom nybyggnaden, inte minst arkitekten Göran Berglund.

Själv fick "Sweson", som en symbolisk gest, ta emot nyckeln till fastigheten som invigdes av biskop Palmqvist.

I samband med invigningen fick församlingen bland annat ta emot en gåva från den lokala Lions Club. Detta i form av en brunn som ska uppföras i anslutning till huvudentrén.

Klubben skänker 15 000 kronor till brunnen och av detta belopp har Lionsveteranen Gabriel Wennerström bidragit med 10 000 ur egen ficka. Även Burens-Sörviks arbetskrets har bidragit med alster till utsmyckningen.

Ludvika kommun hade också spenderbyxorna på och bidrog med kontanta medel till utsmyckningsfonden.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons