Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församling vill öppna en ny begravningsbyrå

Annons

-Vi planerar åtminstone och är intresserade. Tanken är att det ska bli en fullständig begravningsbyrå. Det handlar om hur kan vi trygga den verksamhet som vi har, säger kyrkoherde Leif Wiking.

Kyrkans begravningsbyrå finns bland annat i Fagersta och där hjälper man till med det som rör dödsfall och begravningar, även enklare familjejuridik med bland annat bouppteckningar och försäkringar.

I Dalarna finns ingen motsvarande kyrkans begravningsbyrå.

Det är verksamheten i Fagersta som Norrbärke församling har sneglat på och anledningen till detta är enligt Leif Wiking församlingens framtid.

-Kyrkan i stort får minskade intäkter och då finns två vägar att gå, antingen banta verksamheten eller hitta andra vägar. Öppna begravningsbyrå är ett sätt att trygga våra anställdas existens.

- Det handlar inte om att konkurrera ut någon utan vi ska sysselsätta oss på det vi är bra på. Vi har en bra kompetens när det gäller att hantera människor och kunna hjälpa i svåra situationer.

Begravningsbyrån ska särskiljas från kyrkans övriga verksamhet genom ett fristående bolag. Bemanningen hoppas man ska kunna lösa sig genom att delvis hyra in personer från vaktmästeri och begravningsbyrå.

-Det skulle bli fel om det var som en "medlemsförmån". Byrån ska drivas som ett bolag och är öppen även för den som inte är medlem i Svenska kyrkan.

Planeringen för en begravningsbyrå är en bit på väg men att församlingen haft en låg profil i frågan beror på erfarenheterna i Fagersta.

-Det handlar om att inte inge förhoppningar eller framkalla besvikelser. I Fagersta blev det ett stort, omedelbart gensvar. Det är viktigt att påpeka att vi inte har möjligheter att ta emot uppdrag i dag.

Eftersom det redan finns två begravningsbyråer torde konkurrensen hårdna och det håller Leif Eriksson, Dala begravningsbyråer, med om:

-Både jag och Fonus har svårt med att få det att gå ihop ekonomiskt. Dödligheten sjunker, prognosen säger att den kommer att göra det tio år framöver. Någon kommer att få slå igen. Vi har 100 begravningar totalt per år i Smedjebacken och det ska vi tre dela på. Det funkar ju inte!

-Det är synd att utnyttja folk i sorg. En begravningsbyrå ska agera som dödsboets förlängda arm och vara neutrala. Kyrkan blir både huvudman och uppdragsgivare, säger Leif Eriksson som ser en fara med att kyrkan öppnar begravningsbyrå.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons