Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan kör över försäkringsläkaren

Annons

Försäkringskassan hävdar att en arbetsskada som inträffade 1991 inte kan sättas i samband en skada som inträffade på fritiden elva år senare. Därför anses det inte vara aktuellt med ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

Det var den 8 mars 1991 som byggnadssnickaren var i färd med att dra loss en våtrumsmatta. Mattan satt fast så hårt att han skadade höger axelled. Det blev ett par månaders sjukskrivning. Sedan började han jobba igen.

Men besvären i axeln fanns kvar. Ett år senare var det dags för en sjukskrivningsperiod igen.

Den 24 mars 1995 godkände försäkringskassan axelbesvären som arbetsskada och byggnadssnickaren fick ersättning för den senaste sjukskrivningsperioden.

I slutet på juni samma år slogs det dock fast att någon livränta kunde det inte bli frågan om, eftersom arbetsoförmågan inte bedömdes vara nedsatt med minst en femtondel.

Fram till februari 2002 arbetade byggnadssnickaren i perioder. Under hela tiden hade axelskadan gjort sig påmind, vilket medförde att han dagligen tvingades äta värktabletter.

Han sade han upp sig från arbetet på grund av familjeskäl och ställde sig i kön bland de arbetssökande.

Mot slutet av 2002 utsattes den skadade axeln för ett ryck, och han blev sjukskriven.

I augusti 2004 beslutade försäkringskassan att sjukpenningen skulle bytas ut mot sjukersättning. I utredningen konstaterades det att värken och den dåliga funktionen i axeln bestått sedan olyckan 1991.

I ett yttrande från försäkringskassans försäkringsläkare, Jan-Eric Frisell, konstaterades det också att hela arbetsoförmågan berodde på olycksfallet i arbetet.

Den 21 april 2005 deklarerade försäkringskassan åter en gång att någon livränta inte skulle betalas ut.

Byggnadssnickaren överklagade beslutet till länsrätten.

Efter att länsrätten hämtat in ett utlåtande från specialisten på ortopedi, Jan Åström, slog rätten fast den 12 december förra året att försäkringskassan hade fel. Att den gamla axelskadan förvärrades av ett ryck elva år senare spelar enligt länsrätten ingen roll.

-Länsrätten ändrar försäkringskassans beslut och förklarar att XX besvär i höger axel är en arbetsskada, lydde domslutet.

Därmed uppmanades också försäkringskassan att pröva om byggnadssnickaren i övrigt uppfyller förutsättningarna för livränta.

Men försäkringskassan nöjer sig som sagt inte med länsrättens dom, utan vill att även kammarrätten ska pröva ärendet.

Försäkringskassan hävdar att ett "omvänt försämringstillstånd"- när en arbetsrelaterad skada försämras av en fritidsskada - inte kan ersättas av arbetsskadeförsäkringen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons