Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan kan få lägga ner åtta kontor

Annons

Nio till elva miljoner kronor måste Försäkringskassan spara inför 2005 och eftersom lönerna är den högsta kostnaden drabbar besparingskravet personalen.

Ungefär 30 personer av kassans cirka 400 anställda måste bort och projektsekreteraren Ragnar Kroona räknar med att det ska kunna ske utan uppsägningar.

- Vi har ett antal vikariat som inte kommer att återbesättas och vi har några äldre medarbetare som kan erbjudas avtalspension.

Omkostnaderna ska också minska och i det paketet ingår stängningen av servicekontoren, som i de flesta fall är ensambemannade.

- Vi anser att åtgärden är fullt möjlig att genomföra utan att servicen försämras i någon högre grad, säger Ragnar Kroona, men innan vi tar någon slutlig ställning ska berörda kommuner och länsstyrelse få möjlighet att lämna synpunkter på förändringen.

- Det slutliga beslutet fattar vi dock inom kassan efter förhandlingar med pesonalorganisationerna.

Bakom förändringen ligger statsmaktens krav på kortare handläggningstider till lägre kostnad och med ökad likformighet.

För att åstadkomma det har Försäkringskassan successivt infört ny teknik för pappersfri handläggning. Det går i dag att klara många ärenden på kassans servicetelefon, telefonkundtjänst och via internet.

- Vi gör oss förmodligen av med dagens stora lokaler, men kommer att behöva ha en träffpunkt där man kan förhandsboka möten med våra handläggare. Det gäller främst utredningar av långstidssjukskrivna och liknande, slutar Ragnar Kroona.

Många av de kommuner som nu berörs är sedan tidigare hårt drabbade av minskad samhällsservice.

Orsa blev från årsskiftet utan närpoliskontor. Polisen är i stället inhyst i kommunhuset under ett par förmiddagar i veckan. Säter och Hedemora har liknande lösningar. Arbetsförmedlingen har stängt i Orsa liksom i Älvdalen och kunderna hänvisas till Mora.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons