Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkra tivoli - rena cirkusen

Annons

Inga svenska försäkringsbolag vill ta emot tivolin som kunder. Företagen har därför ordnat en egen lösning - i England.

- Det blir lite dyrt i början, men på sikt blir det billigare och värdet på företaget höjs, säger Mats Eriksson, Erikssons Nöjesfält och tivoli i Borlänge.

Mats Eriksson är glad åt att försäkringsfrågan är löst. 27 svenska tivoliföretag ska teckna en egen försäkring i England, och är återförsäkrade hos fyra bolag, bland annat Lloyds. Företagen går in med vardera 74 000 kronor, totalt 2,2 miljoner kronor. Till detta kommer sedan årspremier.

- Vi har slitit som djur med det här, inget försäkringsbolag i Sverige vill ta oss längre, berättar Mats Eriksson.

Något hot mot själva tivoliverksamheten har det inte varit, Mats Eriksson berättar att det fanns en alternativ lösning i Tyskland. Visserligen dyrare, men ändå en lösning. Det som nu sker är enligt honom det bästa tänkbara. Företagen kanske måste låna till insatsen på 74 000 kronor men på sikt ska det bli betydligt billigare än tidigare.

Varför vill då inte svenska försäkringsbolag ha tivolin som kunder? Det är en liten bransch och tydligen inte särskilt lönsam för försäkringsbolagen. Men nu har tivoliägarna alltså ordnat det hela på egen hand, och med sig kanske de tar andra försäkringar från berörda bolag.

- Det blir mycket pengar som flyttas.

Erikssons Nöjesfält och tivoli har två tivolin som rullar runt i landet. Sammanlagt tolv lastbilar. Ingen billig verksamhet att driva. Säkerhetsfrågorna står högt på dagordningen.

- Vägavgifterna är uppe i över 15 000 kronor per lastbil, berättar Mats Eriksson och menar att det inte är så konstigt att man måste ta 20 kronor per biljett.

Gunnar Eriksson, LG Marknader i Borlänge, arrangerar ett 20-tal marknader, bland annat på flera håll i Dalarna. Även han är kritisk till svenska försäkringsbolagens agerande gentemot tivolin och nöjesparker:

- De verkar ha fått noja.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons