Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre HVDC-chefen till Active Power

Annons

Nasdaqnoterade Active Power, Inc., ett litet högteknologiskt tillväxtföretag med inriktning på avbrottsfri kraft, så kallade UPS-system och likströmssystem för militära och industriella tillämpningar har förstärkt bolagsledningen med Åke Almgren.

"Han tillför oss en enorm erfarenhet inom elkvalitet", heter det i Active Powers tillkännagivande.

2002 fick Almgren lämna ledningen av ett av världens vassaste företag inom mikroturbuiner Capstone Turbine i Kalifornien som han kom till 1998.

Han kom då närmast från ledningen i amerikanska ABB. Med sig i bagaget har Almgren 26 års erfarenhet från olika ledningsfunktioner i Asea och ABB, bland annat som HVDC-chef i Ludvika men också från den svenska bilsäkerhetstillverkaren

Autoliv som han gick till efter en tvist med Göran Lindahl som ville flytta tillverkningen av seriekondensatorer från Sverige till Kanada.

Almgren och Harry Frank var de två ABB-chefer som räddade mest verksamheter och spjutspetsteknologier kvar i Sverige efter samgåendet med Brown Boveri 1988.

I fjol valdes teknologie doktor Almgren in i flera ledningskommitteer för det amerikanska kraftöverföringsföretaget PJM Interconnection som sköter kraftnätet i Delaware, Maryland, New Jersey, Ohio, Pennsylvania, Virginia, West Virginia och delar av Columbia.

Han sitter också i styrelsen för det lilla amerikanska företaget Stirling Energy som tillverkar driftsäkra stirlinggeneratorer åt bland andra den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA.

Åke Almgren också ett eget amerikanskt konsultföretag som heter Orkas Energy Corp och rötterna till Sverige finns kvar i ett sommarhus i Hällsjön.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons