Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre chefläkaren Erik Åkerlund död

Annons

Erik Åkerlund var född i Lund, där han tog studenten redan som 17-åring. Efter medicinska studier tjänstgjorde han i Malmö och där genomförde han också sin doktorsavhandling,som handlade om hjärnskador.

1954 kom Erik Åkerlund till Falun och blev biträdande överläkare hos sedermera medicinalrådet Stig Lindgren och 1964 övertog han chefskapet för kirurgkliniken. När han 1983 gick i pension fortsatte han att arbeta ytterligare några år med operativa ingrepp.

Erik Åkerlund var en hängiven yrkesman. Det är ett lockande arbete, noterade han en gång och ett tacksamt arbete, man kan ofta se snabba, omedelbara och påtagliga arbetsresultat. Han underströk också att arbetet är drygt både fysiskt och psykiskt.

Erik Åkerlund fick vara med om en stor omdaningstid under sina år som kirurgchef. Den vanligaste orsaken för kirurgiska ingrepp tidigare. var inflammerade blindtarmar, men den åkomman distanserades för några år sedan av gallbesvär. Efter andra världskriget fick vi en litet yvigare kosthållning och det satte sina spår.

Lasarettet som om någon månad fyller 125 år på den plats det står i dag, hade sina första läkare just i kirurgerna.

Erik Åkerlund ägnade sig i yngre dagar både åt löpning och orientering. På senare år var golf det stora intresset.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons