Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyelse och traditioner i årets revy

Annons

Men veteranen Göran Johansson, som har det övergripande regiansvaret, tror att publiken kommer att känna igen sig.

Den 17 februari är det premiär för årets upplaga av Björborevyn. Som tidningen tidigare berättat har fem nya aktörer rekryterats till revyn.

-Det känns väldigt bra. Jag är mycket imponerad över våra nya medlemmar, det är väldigt duktigt folk vi har fått tag på, och de smälter så väl in i gänget att det känns som de varit med under lång tid, berömmer Göran Johansson.

När det stod klart att tre av revyns erfarna medlemmar beslutat sig för att sluta fruktade några att den populära revyn skulle gå i graven efter över 50 års verksamhet. Men så blev det alltså inte. Istället för att "bara" ersätta de tre tomma platserna, rekryterades hela fem nya medlemmar. Och när revygänget nu under några helger samlas för att repetera inför årets föreställning, råder det inget tvivel om att "nykomlingarna" är mogna sina roller och kommer att kunna fylla ut revykostymerna.

- Nu får vi hoppas att de får blodad tand och vill fortsätta, säger Göran Johansson.

Att både gamla och nya aktörer trivs med det de gör tycks det i vart fall inte råda någon tvekan om.

-Det finns en oerhörd glädje och entusiasm, som jag hoppas, och tror, kommer att smitta av sig på publiken.

15 personer deltar som aktörer i årets upplaga av revyn. Därtill kommer ett mycket stort antal personer som hjälper till med det omfattande arbete som krävs för att revyn ska komma till stånd.

-Det är en jätteapparat. Tänk bara på kaffeserveringen. Redan nu har 1800 personer beställt kaffe. 40-talet bussar med publik är inbokade. Och allt arbete sker helt ideellt. Det är fantastiskt att så många ställer upp och hjälper till, säger Göran Johansson.

Under alla de över 50 år som Björborevyn funnits har varenda föreställning varit utsåld. Publiken kommer från hela Dalarna, men också från kringliggande län. Att revyn är så populär vittnar förstås om att den hållit god kvalitet genom åren - men innebär också att förväntningarna från publikens sida är höga.

-Vi har höga krav på oss. Men jag tror att publiken kommer att känna igen sig, säger Göran Johansson.

-Jag är säker på att det kommer att bli bra, fyller Iréne Gruhs, som regisserar och skriver för revyn, i.

Även hon framhåller att revygänget nu består av en bra mix av erfarna och nya medlemmar, som borgar för att revyn kan överleva också på lång sikt.

- Förhoppningsvis blir det 50 år till för revyn, säger hon.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons