Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyat krav på fängelse

Annons

I början på förra året föreslog Ulf Elgemyr att kommunen skulle skicka in en intresseanmälan för att få hit en ny kriminalvårdsanläggning.

Förslaget baserade han på en promemoria från kriminalvårdsstyrelsen som uttryckte önskemål om att en sådan skulle ligga nära en högskola. Detta för att både intagna och personal lättare skulle kunna studera. Elgemyr ville att kommunen även skulle kontakta högskolan för att få den med sig.

Harrung och Elgemyr skev gemensamt en intresseanmälan till kriminalvårdsstyrelsen om att kommunen ville ha ett fängelse. Med skickades också de skisser som fanns på ett fängelse vid Tallen som togs fram när frågan var på tapeten i början på 90-talet.

Kriminalvårdsstyrelsen svarade och sade sig vara öppen för diskussioner.

- Men sedan hörde jag ingenting om saken, säger Elgemyr.

Han stötte på Harrung i maj och undrade hur det gick. Enligt Elgemyr upplyste Harrung honom om att man inte skulle arbeta vidare med saken.

- För då skulle vi inte få något annat till Falun sade han till mig och hänvisade till näringsdepartementets omställningsgrupp. Och jag trodde att de hade något fint på gång men av det har det inte blivit något av visar det sig, säger Elgemyr.

Bjarne Harrung har nu gjort en intresseanmälan till rikspolisstyrelsen om att få en polishögskola till Falun.

Det är gott och väl anser Elgemyr men han är mycket kritisk till att Harrung släppte fängelsefrågan så lättvindigt. Och han är mycket irriterad över att inte ha fått den information om det som han anser sig ha rätt till.

- Jag var visserligen inte med i kommunens omställningsgrupp, men det var jag som initierade frågan och vi skrev brevet tillsammans. Då borde jag fått information om vad som hänt, säger han.

Nu vill Elgemyr att Harrung gör ett nytt försök. Fängelsefrågan har blivit än mer aktuell anser han och pekar på både högskolans larmrapport om färre studenter och Faluhäktets överbeläggning.

Enligt Elgemyr har även styrelsen för Sekos vårdklubb i Dalarna i insändare framfört fördelarna med att ha ett fängelse och ett häkte i samma byggnad.

- Och jag kan garantera att det inte finns någon ort i landet som kan erbjuda ett så utomordentligt läge för en sådan anläggning som vi kan vid Tallen, säger Elgemyr, som nu förväntar sig att Harrung skyndsamt tar tag i frågan och trycker på näringsdepartementet.

- Vi skulle ha ett bra utgångsläge i diskussionerna om vi har möjlighet att få uppbackning av både polis, fack och högskolan. Kommunen måste vara pådrivande för att se till att de utfästelser som gjorts om statliga jobb verkligen blir infriade, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons