Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fornlämningar sökes

Annons

Sedan 2001 har skogsvårdsstyrelsen, tillsammans med Dalarnas museum, arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och riksantikvarieämbetet inventerat skogsmarker i Rättvik, Leksand, Vansbro och Gagnef. Tanken är att dokumentera och föra in alla forn- och kulturlämningsfynd i kartor och skogsbruksplanering.

- När exempelvis en avverkningsansökan lämnas in till oss kan vi se och varsla en skogsägare om att skydda fyndet. Historiskt sett är det så att många forn- och kulturlämningar förstörts av det moderna skogsbruket. Det gäller främst i samband med markberedning inför nyplanteringar, säger Dahlkvist.

I området har flera hundra fynd dokumenterats. Mest handlar det om rester från kolningsepoken, bland annat kolarkojor och kolbottnar.

Andra vanliga lämningar är gamla odlingar, rösen och enstaka nedvittrade bebyggelser. Några av de mer ovanliga fynden är en ristning av några siffror i en häll i Hackmora, åldern är dock oklar. I samma område har också grunderna till två okända fäbodhus upptäckts. Av alla skogsmarker i området har endast en liten del inventerats. Arbetslagen har bestått av åtta personer genom arbetsförmedlingens arbetsmarknadsåtgärder, under praktisk handledning av Dalarnas museum. Skogsvårdsstyrelsen har ställt upp med samordning, utrustning, kartor och teknik.

- Jag kan tänka mig att högst fem procent av våra marker i området är inventerade. Vi hoppas på en fortsättning. De som genom arbetsförmedlingen deltagit i jobbet har också gjort ett storartat jobb. Enbart i Leksand har 167 lämningar upptäckts. Många fler finns att hitta. I höst ska vi också delta i sex offentliga bystugeträffar, då vi ska berätta om vad vi hittills hittat i skogarna, säger Lars Dahlkvist.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons