Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fornfyndet satte stopp för arbetet med ny väg

Annons

Det är i slänten i anslutning till den stora parkeringsytan manskapet plötsligt påträffade kol, slagg och lerskärvor.

Det visade sig senare vara en ugn för järnframställning som härrör från 900- eller 1 000-talet.

- Så som jag fått det förklarat har ugnen tillverkats av lera som hämtades vid älven. Sedan har här framställts myrjärn eller något liknande och enligt experterna har den här platsen inte varit känd tidigare. Vidare ska inte heller någon liknande ugn tidigare ha påträffats i Moraområdet.

Ugnen har en diameter på knappt tre meter. För den icke initierade är det inte någon större dramatik i det som framträder i slänten.

- Jag hoppas och tror att experterna vill samla ihop lite data och kanske få en pusselbit ytterliggare att lägga till i Dalarnas historia. När det är klart, förhoppningsvis i början av nästa vecka, bör arbetena kunna fortsätta.

Den nya infartsleden är kostnadsberäknad till närmare tre miljoner kronor och avsikten med den nya vägen är att både hotellet och campingplatsen ska få gemensam reception.

Den lösningen ger dels inbesparingar av personal, dels kommer både Moraparken och hotellet att exponeras för campinggästerna, vilket varit ett önskemål.

Hans-Olof Bogren tillägger att, i samband med undersökningarna som gjordes av järnugnen under fredagen, konstaterade experterna att vattennivån, mätt i höjd över havet, i älven var ungefär densamma för tusen år sedan som idag.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons