Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnekar vetskap om dödlig bomb

Annons

Det fanns inga uttalade hot när rättegången inleddes i säkerhetssalen på häktet i Karlstad. Ändå var säkerheten stor med både uniformerad och civilklädd polis på plats.

Både åhörare och media fick passera metalldetektorer innan de fick tillträde till rättegångssalen.

Orsaken till säkerhetspådraget finns i 23-åringens bakgrund. Mannen dömdes till ett flerårigt fängelsestraff för vapenkuppen mot militärförläggningen Trängslet utanför Älvdalen i mars 2000 då tre automatvapen stals. Enligt domen i Mora tingsrätt var 23-åringen den drivande bakom vapenkuppen.

Mannen känner också flera tungt kriminellt belastade nazister, bland annat från Dalarna men också den 30-årige nazist i vars bostad videobomben hittades.

30-åringen fanns på plats när rättegången inleddes i går tillsammans med ytterligare en känd Värmlandsnazist. Den senare var en av dem som fick sin bild publicerad då fyra Stockholmstidningar kartlade nazister och kriminella mc-gäng för några år sedan.

23-åringen släpptes ur fängelset i höstas. Men friheten blev inte långvarig. Den 13 april i år greps mannen i Karlskoga och har sedan dess suttit häktad misstänkt för att ha köpt - eller tillverkat - den splitterbomb som hittades i hemma hos Karlstadsnazisten.

Videobomben innehöll en dödlig blandning av spik och sprängdeg och skulle explodera då kassetten togs ur sitt fodral. Och enligt åklagaren var avsikten just att döda. Men det förnekade 23-åringen i går via sin advokat Per Borgblad.

- Min klient tillstår att han erhållit en påse och att han förstått att det var sprängmedel i den, men inte att den innehöll en apterad splitterbomb.

I polisförhör har 23-åringen berättat att han hämtat påsen och då fått i uppdrag att sköta leveransen av den. Var och till vem påsen med innehåll skulle har han inte uppgett.

Mannen tog med sig påsen då han lämnade hemorten för att åka till Karlstad. Där skulle han sammanträffa med den 30-årige Karlstadsnazisten. Men det var inte han som skulle ha bomben enligt 23-åringen. Den skulle levereras först efter besöket i Karlstad.

På vägen till Värmland tog han en tur förbi Tumba där han hälsade på en känd nazist med rötterna i Dalarna, även han dömd för en vapenkupp.

Varför han tog den extra svängen till Tumba lär 23-åringen få frågor om på när förhören av honom inleds i dag.

Under måndagen ställdes mannen också till svars för en misshandel av en ung Ludvikabo på Grand Hotell i Ludvika i januari i år samt ett hot mot en kriminalvårdare på Kumlaanstalten.

Ludvikabon hade under kvällen blivit osams och haft en ordväxling med sin dåvarande flickvän. Efter att flickvännen slitit sig loss från Ludvikabon stod han plötsligt öga mot öga med 23-åringen. "Vad håller du på med?", ska 23-åringen ha sagt till Ludvikabon.

En kort stund därefter fick den unge mannen en dansk skalle av 23-åringen följt av ett knytnävsslag och föll till golvet. Om det är de båda männen överens. Men inte om bakgrunden till misshandeln.

Ludvikabon menade under rättegången i går att han anfölls helt utan anledning av 23-åringen. 23-åringen hävdade å sin sida att Ludvikabon uppträdde hotfullt och att han bara "slängde ut ansiktet" för att försvara sig. Enligt 23-åringen kom då den unge mannen emot honom igen. Då "slängde han ut handen", också det för att freda sig.

När rättegången fortsätter i dag kommer flera av 23-åringens bekanta från Dalarna att vittna mot mannen, bland annat den man som körde 23-åringen via Tumba till Karlstad.

Mer läsning

Annons