Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnekar "falska förevändningar" för Irakkrig

Annons

USA:s primära motiv till kriget mot Irak var uppgifter om att landet hade massförstörelsevapen. Men att USA-styrkorna ännu sju veckor efter Saddam-regimens fall inte hittat några förbjudna vapen har väckt frågor kring anklagelserna om irakiska massförstörelsevapen.

I en tidskriftsintervju i onsdags sade USA:s biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz att det var av ''byråkratiska skäl vi bestämde oss för en fråga, massförstörelsevapen, eftersom det var det enda skälet alla kunde ställa sig bakom''. Dessförinnan hade Rumsfeld tillstått möjligheten att Irak hade förstört sina kemiska och biologiska vapen före kriget.

I torsdags kväll försäkrade dock Rumsfeld i en radiointervju att ''kriget inte utkämpades under några falska förevändningar'':

- Vi trodde då och vi tror nu att irakierna hade kemiska vapen, biologiska vapen och att de hade ett program för att utveckla kärnvapen, sade han.

Men ledande politiker i London och Washington vidhöll på fredagen att underrättelsemisstag kan ha vilselett allmänheten om Iraks vapen. En icke namngiven brittisk minister sade till dagstidningen Independent att misslyckandet med att hitta förbjudna vapen i Irak kan utgöra ''Stor-britanniens största underrättelsemisstag någonsin'' och utlösa en genomgripande genom- gång av säkerhetstjänsten.

- Det här kan vara den största underrättelsebluffen någonsin, sade demokraten Jane Harman i det amerikanska representant-husets underrättelseutskott till The Times.

- Det var det moraliska rättfärdigandet för kriget. Jag anser att världen har rätt till en förklaring.

Den brittiske premiärministern Tony Blair avvisade på fredagen misstanken att underrättelsetjänsterna skulle ha fabricerat bevis för att rättfärdiga ett angrepp på Irak som ''fullständigt absurd''.

(TT-AFP)

Mer läsning

Annons