Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formstarkt Helsingborg vann hemma

Annons

Efter Malmö FF:s förlust i Sundsvall i lördags hade Hammarby chansen att knappa in i toppstriden i allsvenskan. Men det slutade i stället med ett platt fall och en tappad tredjeplats efter 1-3 borta mot formstarka Helsingborgs IF.

Vår första halvlek var under all kritik och jag får ta min del av ansvaret då jag inte kunde tända spelarna, sade en besviken Anders Linderoth, Hammarbys tränare.

Samtidigt spelade hemmalaget en stor fotboll och den första halvtimmen var mer eller mindre uppvisning från Helsingborgs sida. Förutom en 2-0-ledning var det en mycket snygg offensiv fotboll med gott om målchanser.

Hammarby, som kom med fyra raka segrar mot Helsingborg i serien, var inte alls med i matchen.

Jag tror att den första halvan av halvleken var den bästa fotboll som Helsingborg spelat på år och dag. Visst hänger det ihop att Hammarby inte fick igång sitt spel, men när ett lag spelar väldigt bra så gör det motståndarna sämre, sade Peter Swärdh, HIF-tränaren, som kunde räkna in den tredje raka hemmasegern på Olympia och allt fastare mark i serien.

Hammarby såg väldigt segt ut i första halvlek och efter Uefacup-kvalmatchen mot Akranes såg flera av spelarna ut att vara tröttkörda.

Jag vill inte spekulera om guldstriden. Först och främst ska vi börja vinna matcher igen, sade Anders Linderoth.

Helsingborg inledde i mycket högt tempo och Hammarbyspelarna stod mest och tittade på. Det var i princip bara ett lag på plan och 1-0 kom rättvist efter en kvart. EM-spelaren Erik Wahlstedt tog tillvara på en suverän passning av danske Peter Graulund.

Blott två minuter senare var det dags igen för jubel hos hemmafansen. Mattias Lindström vände bort Petur Marteinsson och överlistade Ante Covic med ett välplacerat skott. 2-0 var helt rättvist efter en halvtimmes spel - sedan kom Hammarby mer in i matchen och hade ett par halvchanser. Men när Helsingborg gjorde 3-0 precis före paus genom allt vassare dansken Peter Graulund var det mer eller mindre kört.

Med den klara ledningen gjorde Helsingborg den vanliga synden - man försökte bevaka sin stora ledningen och Hammarby fick ett väldigt övertag i andra halvlek. Det fanns chanser för flera mål men det blev inte mer än ett straffmål av Marteinsson efter att pigge inhopparen i andra halvlek Aluspah Brewah blivit fälld.

Vår andra halvlek var bra och vi kunde mycket väl ha stört Helsingborg ännu mer, det får vi ta med oss härifrån, sade Anders Linderoth.

Helsingborg möter närmast Malmö FF i ett stekhett derby den 24 augusti. Nu fick laget två skador, Erik Wahlstedt och Andreas Dahl. De lär dock kunna spela nästa gång.

TT

Mer läsning

Annons