Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorar miljoner på obetalda avgifter

Annons

- Det är faktiskt förvånansvärt många som dör utfattiga. En del har inte pengar, helt enkelt. Och vi kan ju aldrig neka vård, säger Kerstin Assmundson, redovisningschef vid landstingets hälso- och sjukvård.

Assmundson säger dock att hennes känsla är att problemet med obetalda patientavgifter ändå verkar minska.

- Jag tror att det bland annat kan bero på att fler vet att vi använder oss av inkassoföretag.

År 2003 skulle landstingets patientintäkter ha varit 93 miljoner kronor.

- Men av det lämnade vi över 3,6 miljoner kronor till inkasso. Hur mycket av det vi fått tillbaka kan jag tyvärr inte svara på, eftersom det är rätt långa handläggningstider. En del av ärendena pågår fortfarande. Men min känsla är att ungefär hälften betalar när de får ett inkassokrav, säger Assmundson.

Om en patient inte betalar en faktura, skickas en påminnelse. Efter ytterligare en tid lämnas fakturan över till inkasso.

- Normalt sett betalas patientavgifterna kontant på mottagningarna.

- Men de som inte har några pengar med sig får en faktura. Då lägger vi också på en faktureringsavgift på 50 kronor. Det är oftast dessa räkningar som vi inte får betalat för på en gång. De som ligger inne på sjukhus får alltid en faktura hemskickad. Och där är det sällan problem.

Inkassoföretaget försöker att driva in pengarna. Om det finns några pengar att få.

- När inkassoföretaget anser att det för tillfället inte går att driva in pengarna så läggs inkassokravet på långtidsbevakning. Vi bokför det då som en kundförlust.

- Men det innebär inte att vi gett upp hoppet. Långtidsbevakningen finns alltid kvar, och pengarna kan droppa in exempelvis fem år senare.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons