Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förläggare, storläsare - och blind

Annons

Grej. Det är journalistjargong. "Jag gör en grej på en bokförläggare". "Vad är grejen", undrar nyhetschefen, och menar: Vad är det som fångar intresset?

Jodå, Peter vet hur det är, pappa Jalle var mångårig medarbetare på Dala-Demokraten, numera pensionär.

Även Peter satsade på tidningsbranschen i unga år. Tillsammans med kompisen Janne Olsson gav han ut skvallertidningen Sport och Nyheter hemma i Korsnäs. Där kunde man läsa om gamla Frida som köpt nya skor eller senaste fylleslagsmålet.

- De var vällästa, jäklar vad de gick runt, särskilt när det varit slagsmål, säger Peter.

När grabbarna var i 13-14-årsåldern skildes deras vägar. De möttes som mogna män 1994 när båda flyttade tillbaka till Falun.

- Vi tog upp kontakten och hade liknande erfarenheter, båda hade vi blivit refuserade, säger Peter.

Då hade Peter också drabbats av en ovanlig sorts diabetes som gjorde honom blind.

- Största skräcken var nog att jag inte skulle kunna läsa, men det finns ju talböcker, säger Peter.

- Nu tänker jag inte så mycket på att jag är blind, även om skitsaker kan göra mig förbannad, som smör på händerna och för mycket ketchup på maten. I början var det som att få en ny identitet, det var drygt, men kompisarna har varit fantastiska, ingen har backat ur, säger han.

Peter har fyllt 40 och är sjukskriven, diabetesen gör att magen krånglar. Han hoppas kunna jobba igen, men under tiden har han att göra.

Sedan 1999 driver han och Janne Olsson Kulturdasset, bokförlaget som arbetar med återvinning under devisen "från refuserad till publicerad".

- Det började mest på skoj, men vi fick jättestort gensvar från hela landet, berättar Peter som vill att fler ska få känna känslan av att hålla sin egen bok i handen. Han har själv skrivit ett par, men den roman han nu jobbar med blir något extra.

Han och Janne funderar nu på att göra bokförlaget lite mer traditionellt och satsa på marknadsföring.

Kulturdasset sköts helt via Internet, därför kan Peter korrekturläsa. Författaren mejlar sitt manus, datorn har talsyntes och en elektronisk röst läser texten på skärmen. Peter kör den så snabbt att det låter som ett enda rabbel för en utomstående, som när man snabbspolar en bandspelare, men Peter kan urskilja skrivfel och felaktiga kommateringar.

- Jag sitter och ju umgås med honom hela nätterna, säger Peter.

Faktaruta:fakta | kulturdasset

Faluförlaget har gett ut 100-150 böcker, allt sköts via Internet, folk från hela landet hör av sig.

Författaren bestämmer och betalar själv sin upplaga. Äldre skriver ofta om sitt liv, mest för nära och kära med små upplagor. Många skriver om sjukdomar. Unga skriver oftare dikter.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons