Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förkrossande seger för Olof Långberg, s

Annons

Långbergs jordskredsseger i personvalet ger nytt bränsle åt den turbulens som länge skakat den lokala socialdemokratin i Smedjebacken. Som NLT tidigare redogjort för hävdas det från fackligt håll att det finns ett utbrett missnöje med den sittande partitoppen. Kritikerna fokuserar på Lena Ludvigsson-Olafsen och Roger Hemming.

Nu fick Långberg fler personröster än Ludvigsson-Olafsen, Hemming och Carin Runeson tillsammans. Det bäddar för en laddad situation vid nomineringarna i november. Kampen om platsen i kommunalrådsstolen kan bli uppslitande.

Långberg är glad åt det strålande valresultatet men ville på torsdagen inte säga om han är intresserad av ett eventuellt jobb som kommunalråd eller inte.

- Just nu är jag bara glad. Jag tycker att det är oerhört hedrande att så många väljare kryssade för mig. Men även om jag har fått de flesta kryssen finns det ju ingen automatisk koppling mellan det och att jag ska bli nytt kommunalråd, säger segraren som hanterar framgången med stor ödmjukhet.

- Vem som ska vara kommunalråd är upp till föreningarna och arbetarekommunen att avgöra. Det är medlemmarna som ska ta ställning och visst ska det bli spännande.

LO-sektionens ordförande, Ingemar Nyrede, som tidigare öppet förklarat att han vill se Långberg som nytt kommunalråd, intar nu en försiktigare attityd.

- Jag vill inte förorda någon av de båda. Det är en sak vad jag vill och vad resten av styrelsen vill. Det är en demokratifråga.

- Resultatet av personvalet ska betraktas som en vägledning och nu måste vi diskutera det här noga i styrelsen och ute i avdelningarna. Sedan får arbetarekommunen sammanställa alla syn- punkter och göra något vettigt av det hela.

- Vad jag vet har inte Lena tröttnat och Olle har ju ett jobb i Ludvika. Frågan är om han kan gå ifrån det utan vidare. Det här är långt ifrån avgjort.

Lena Ludvigsson-Olafsen betraktar inte Långbergs många kryss som en misstroendeyttring mot den sittande partitoppen.

- Jag ser till det faktum att socialdemokraterna ökade med 5,2 procent i Smedjebacken. Det tolkar jag som att väljarna känner förtroende för den politik vi har drivit under de senaste fyra åren. Jag lyckades dessutom bra i provvalet.

Hon säger sig inte ha fått några negativa signaler från partimedlemmarna om att hon skulle ha suttit för länge på kommunalrådsstolen.

- Men det finns ju en del som tycker att jag måste hålla mig här i Smedjebacken hela tiden. Alla har inte förstått vilken nytta det är för Smedjebacken att jag dessutom är ledamot av partistyrelsen och i styrelsen för Svenska kommunförbundet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons