Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förklädd Gud" i Smedjebacken

Annons

På lördag kväll avslutas musikveckan i Smedjebacken, "Toner vid Barken", med en stor avslutningskonsert i Norrbärke kyrka. Då framförs Lars-Erik Larssons lyriska svit opus 24 "Förklädd gud".

Texten till detta verk är skriven av Hjalmar Gullberg.

Vidare sjungs "Oändligt han ger" (Cantique de Jean Racine) av Gabriel Faure till ett särskilt orkesterackompanjemang skrivet för Norrbärke Kyrkokörs jubileumskonsert 1975 av den legendariske musikledaren i Grängesberg, Åke Bengtsson.

Tillsammans med orkestern framför körerna också "De flyendes kör" ur "Kristina från Duvemåla" av Benny Andersson och Björn Ulvaeus i ett arrangemang för kör och orkester av Lars Beij-bom och Anders Eljas och dessutom den kända satsen "Fångarnas kör" ur "Nebukadnessar" av Giuseppe Verdi.

Körerna inleder konserten med Waldemar Ahlens "Sommarpsalm" och sjunger utöver detta stycke ytterligare ett körstycke á cappella av Benny Andersson och Björn Ulvaeus i körarrangemang av Per-Anders Sjöberg "The way old friends do".

Medverkande körer vid denna konsert är Kyrkokören, Cantilena-kören och Manskören och dirigent är Erik Svensson.

Solister vid konserten är Catarina Lundgren, sopran från Södertälje och Dag Bergqvist, baryton.

Catarina är svenskfödd med rötter i Finland och har avlagt musikmagisterexamen på musikhögskolan i Göteborg samt diplom vid Sibelius Akademien i Finland.

Dag Bergqvist är från Stockholm där han också fått sin utbildning vid Musikhögskolan och under ett antal år undervisat i sång vid kantorsutbildningen på Stora Sköndal i Farsta.

Recitatören, Martin Lindström är från Leksand och har där sjungit i Leksands Kyrkokör, medverkat inom Gävle-Dala teatern och vid Sveriges Radio i Falun. Han medverkade så sent som för någon månad sedan vid en konsertverison av "Himlaspelet" i Ludvika Ulrika kyrka tillsammans med Nils Lindberg och Oratoriekören.

I den tillfälligt hopsatta orkestern finns en hel del musiker med lokal anknytning.

Konsertmästare är Hans Elvkull och som stämledare för andraviolinerna återfinns Inge Hällkvist, likaledes stämledare för cellisterna är Göran Karlsson, Ludvika och bland rörblåsarna sitter klarinettisten John Andersson, för att bara nämna några av de förnämliga musiker som här framträder på "hemmaplan".

Kvällens kollekt går till församlingens musikverksamhet.

Arrangör är Norrbärke församling.

Mer läsning

Annons