Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förklädd Gud" avtäckte försommaren

Annons

Konsertprogrammet inleddes med ett rent sångnummer, det var Cantilenakören, Kyrkokören och Manskören som á cappella, det vill säga, utan ackompanjemang av instrument, framförde Waldemar Åhléns vackra sommarpsalm: "En vänlig grönskas rika dräkt" och det satte genast ribban på vad publiken skulle bjudas på under kvällen.

När konsertprogrammet delades ut, hördes det från människor "Oj, vad mycket fin musik, då får vi gråta i kväll". För att använda ett uttryck av Gunde Svan så var det "ståpäls" från första ton.

I orkestern återfanns ett antal lokala förmågor men även elever från Musikkonservatoriet i Falun samt musiker "importerade" från huvudstaden.

Sångsolister under kvällen var Catarina Lundgren, sopran från Södertälje och Dag Bergqvist, baryton från Stockholm, båda med förstklassig musikutbildning.

Innan kvällens huvudnummer framfördes bjöd orkester och körer på mycket vacker musik ochdet var de svenska kompositörerna som strålade mest.

Den tidigare nämnda sommarpsalmen, "De flyendes kör" ur "Kristina från Duvemåla av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och "The way old friends do" av samma kompositörspar strålade verkligen och skapade en stämning som inte går att likna med annat än ett glädjetöcken.

Huvudnumret stod sist på programmet. Där skulle klimax uppnås, körerna stod på plats, redo att göra sitt yttersta, orkestern var taggad, recitatören Martin Lindström från Leksand stod redo i predikstolen och sångsolisterna var beredda att visa bredd och begåvning.

Den som inte tror att det finns duktiga musiker och sångare i Smedjebacken, befanns sig inte i kyrkan denna lördagskväll, för de som gjorde det möttes av diverse musikaliska svårigheter, samtliga avklarade med säkerhet och bravur.

Ett exempel är ett á capella-stycke där musikerna så småningom kommer in. Det är en prestation av en kör att inte ändra tonläge under ett sådant parti men det var inget problem körerna verkade bekymra sig över.

Konserten resulterade i mycket välförtjänta stående ovationer från publiken och kyrkoherde Willy Ekström satte ord på kvällen:

- Just i kväll har våren blivit försommar.

För att publiken ytterligare skulle få bli medveten om ett dilemma hos körsångarna berättade Ulf Hällkvist hur det är att vara del i någonting så mäktigt:

- Att försöka ta ton när man hört första ackordet och nackhåren har rest sig är en omöjlighet. Man står där och gapar men det hörs ingenting.

För att få fram de toner som fyllde kyrkan under lördagskvällen tackades "idésprutan" tillika dirigent Erik Svensson och i samband med att konserten var körernas säsongsavlutning belönades Erik med utmärkelsen "Hedersmedlem i Smedjebackens Manskör".

"Än vandra gudar över denna jord" reciterar Martin Bergqvist i den lyriska sviten, något som kanske inte var helt sant eftersom gudarna troligtvis samlats i Norrbärke kyrka för att få njuta av änglatoner.

EMMA ERIXON

Mer läsning

Annons