Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhörd efter vargsamtal

Annons

- Jag satt i kranhytten och skulle säga något till en jobbarkompis. Med anledning av den döda kon som hittades under en gran i vargreviret skojade jag om att jag hittat en död varg under en gran. Jag hittade på en plats, men det finns inga farbara vägar där och jag har inte heller varit ute i skogen. Det var bara skoj, ett skämt, berättar Hans Linell.

- Någon har hört vad jag sa på kommunikationsradion. Kanske polisen avlyssnar sådan trafik. Vi använde inga namn och när en civil polisbil med två uniformerade poliser kom till mig dagen efter, lördag förmiddag, undrade jag av vilken anledning de kom till mig. Så gissade jag att det hade att göra med samtalet på kommunikationsradion.

- Poliserna förhörde mig. Jag är visserligen jägare, men jag har varken skjutit eller sett en död varg.

- Om jag fått inbrott hade polisen inte kommit. Men en varg är viktigare än en människa. Så känns det i alla fall säger, Hans Linell.

- Vi har rätt att förhöra vem som helst, kommenterar Lars-Ola Sörestad, chef för polisens ekorotel i Falun.

- Detta är en åklagarledd utredning och vittnesförhöret var begärt av åklagaren, chefsåklagare Olle Sohlberg, säger miljöpolis Anders Sticko, ekoroteln, polisen Falun.

- Misstanke om grovt jaktbrott föreligger. Det finns ett misstänkt dödat djur, en varg. Polisen arbetade med det under helgen. Ingen död djurkropp har hittats och vem eller varför eller hur många som förhörts vill vi inte säga.

- Det fanns anledning att genomföra förhör under den gångna helgen och jag talar inte om varför.

- Det var mycket angeläget att genomföra en snabb insats under helgen, anser Olle Sohlberg.

- Ingen misstänkt person finns och de förhör som hölls under helgen var vittnesförhör. Det var ett led i förundersökningen som fortsätter. Människor är skyldiga att medverka när polisen vill genomföra förhör, säger chefsåklagare Olle Sohlberg.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons