Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhandlingarna slutade i oenighet

Annons

Den centrala förhandlingen slutade i oenighet men företaget följer Livsmedelsfackets krav på sist in först ut.

- Arbetsgivaren valde även i den centrala förhandlingen att vidhålla övertaligheten. Det innebär att Spendrups säger upp det cirka 30-tal som arbetsgivaren hävdat.

- Det betyder att de som har kortare arbetstid än tre år och elva månader får gå, konstaterar Ivan Eriksson, Livs ordförande.

Platschefen Mats Nilsson konstaterar att dagens 257 anställda inklusive sjukskrivna som arbetar i det som kallas varuförsörjning, alltså bryggeriet, kommer att vara 225 i september.

Livsmedelsfacket anser att Spendrups vill dra ner mer än verksamheten kräver.

- Vi har övertalighet redan i dag men vi vill inte genomföra neddragningen förrän i september. Den framtida bemanningen brygger på vår prognos, säger Mats Nilsson.

- Nu sägs 32 personer upp men slutar några andra fram till 31 augusti så reduceras antalet. Det finns signaler om att någon vill sluta, säger Nilsson.

Andra företag erbjuder i bland ett års betalning om någon slutar i samband med övertalighet, men det har inte varit aktuellt i Grängesberg.

Den framtida bemanningen bygger på en volymprognos där Grängesbergs volym minskar med 10 procent.

- Skulle det visa sig att marknaden går åt andra hållet är vi tacksamma och får anpassa oss till det. Men vi måste anpassa oss till den bedömning vi gör av verkligheten, säger Nilsson.

I denna verklighet så minskar volymerna till följd av privatinförseln och så bedömer Spendrups att marknadsbilden förändrats med lågpriskonkurrens. Det innebär att den marknad som Spendrups arbetar på minskar även om regeringen i höstens budget sänker ölskatten.

- Så vi gör detta för att säkra långsiktigheten. Men vi sitter på åhörarplats och vår framtid ligger i riksdagens händer, säger Nilsson.

Men sommarjobb blir det ändå i år vid Spendrups trots övertalighet. Det beror på att ordinarie personal måste få semester.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons