Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhandling om Ludvikahems hyror

Annons

Efter de segdragna turerna på central nivå, kan det bli en snabb uppgörelse lokalt om Ludvikahems hyror för 2006.

Ludvikahems vd Ingemar Lindvall hoppas att det redan i nästa vecka kan bli en sittning med Hyresgästföreningen.

-Nu när hyresmarknadskommittén har återförvisat ärendet till de lokala parterna så får vi ta kontakt med motparten och se om det finns möjligheter att komma överens, säger Lindvall.

De lokala förhandlingarna bröt samman den 27 oktober. Hyresgästföreningen, vars utgångsbud var frysta hyror, vägrade att gå med på Ludvikahems krav på höjningar med 1,65 procent.

Men den centrala hyresmarknadskommitten förmådde inte att lösa tvisten. Inte vid den första sittningen den 15 december och inte vid den andra den 16 februari.

Ingemar Lindvall är inte speciellt överraskad över resultatet av de centrala förhandlingarna. Han hoppas att man på lokal nivå nu kan klara av att bli överens.

Kan det vara lättare för er att bli överens nu än det var i höstas?

-Ja, det borde vara det. I höstas gick ju Hyresgästföreningen ut med krav på frysningar eller sänkningar av hyrorna. Här i länet krävde man att två bolag skulle sänka hyrorna och resten skulle frysa hyrorna. Men utfallet i länet blev en liten hyreshöjning och i landet som helhet har man ju höjt på en mängd ställen.

-Hyresgästföreningen har inte stått fast vid nollkravet men vad det kan innebära för förhandlingen här i Ludvika vet jag inte i dag, tillägger Ludvikahems vd.

Lena Hansson är förhandlingsansvarig hos Hyresgästföreningen. Hon säger att "på något sätt måste vi följa de centrala parternas rekommendation om att vi ska bli överens lokalt".

Står ni fast vid frysta hyror?

-Ja, det är vår ambition men nu måste vi bli överens, betonar Lena Hansson.

Hur är det med kompromissviljan hos Ludvikahem?

-På något vis måste parterna mötas. En förhandling slutar alltid med ett givande och tagande, konstaterar Ingemar Lindvall.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons