Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förgyllt handslag för segraren i "tjejvasan"

Annons

Det är tredje gången ett "guldinfattat" hårsmycke pryder den framgångsrikaste flickan i tjejvasans spår.

Första gången var 1999. Då arbetade Thomas Granath tillsammans med hårkullan Helen Martis. Uppdraget var att skapa ett smycke till drottning Silvia.

En kopia av Silvia-Broschen blev priset till tjejvasans vinnare 1999.

Året därpå var det sångerskan Lena Willemark som fick originalet, då det tvåfärgat randiga armbandet benämndes "Midgårdsormen". Då hade Thomas Granath hjälp av Eva Svensson och kopian gick till tjejvase segraren år 2000.

År 2001 blev det ingen brosch då det inte gick att finna någon känd person, som kunde förankras till ett nytt hårsmycke. Trots att ingen känd person passade in i sammanhanget i år heller, så bestämde Joanna Svensson ändå att göra ett smycke i halsband tillsammans med Thomas. Det är skapelsen "Vänner".

- Bakgrunden till att vi valde "Vänner-motivet" är att det utgör ett mycket populärt halsband, som har många beställningar.

Från den 20 februari visas för övrigt det utställningsskåp i Våmhusstil, som snickaren Ivar Martis skapat, i Vasaloppets Hus. Det är ett skåp, som är fyllt med hårsmycken och en del andra hantverk från Våmhus. Det har visats på många utställningar

Utställningen vill visa att hårarbeten kan bli exklusiva smycken, som kan användas till andra plagg än folkdräkten.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons