Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfallen idrottsplats

Annons

I Mora flyr dock aktiva i orten på grund av att allvädersbanorna på Prästholmen inte längre håller måttet.

Det krävs en snabb investering på runt 2,5 miljoner kronor för att återfå det anseende Mora en gång hade inom friidrotten.

IFK Moras friidrottsklubb skriver nu till kommunstyrelsen och påtalar att det inte längre är möjligt att anordna tävlingar av klass på Prästholmen. Dessutom har skaderisken vid träning ökat genom ojämnheter och bulor i banorna.

"Klubbar och landslag som tidigare hade träningsläger i Mora väljer nu andra orter på grund av banornas dåliga kvalitet. Jag hemställer härmed om att omläggning prioriteras så att den blir gjord under 2003", skriver friidrotts-

klubbens ordförande Peter Hermansson till kommunstyrelsen.

Till tidningen säger Peter Hermansson att kommunen lovade att redan under fjolåret rusta upp Prästholmens IP.

- Det är inte bra för kommunens anseende att det sprider sig att vi har undermåliga anläggningar. Exempelvis förklarade höjdhopparen Staffan Strand vid ett besök i Mora att det var omöjligt att träningshoppa på Präst-

holmen. Underlaget rörde sig och skaderisken var alltför stor.

Tidigare har Mora haft avtal med svenska friidrottsförbundet som skickade landets stjärnlöpare på träningsläger till just Mora.

Hit kom spontant även världsmästaren och olympiamästaren i maraton, Gelindo Bordin, tillsammans med en trio andra italienska världslöpare. Ett par år i rad tränade de i Mora, alltmedan ansvariga satt med armarna i kors och inte tyckte det här var så märkvärdigt.

Kommunens fritidsintendent Bengt Nordin säger att han har allt underlag klart för utskick för att hämta in anbud på nya banor.

- Men innan jag kan göra det krävs ett snabbt beslut från kommunstyrelsen om det här ska hinnas med i år.

Bengt Nordin ger friidrottsklubben helt rätt i kritiken och menar att upprustningen bromsades av investeringsstoppet i kommunen som gällde i fjol.

Prästholmens IP invigdes för 20 år sedan. För tio år sedan piff-

ades banorna upp, men nu gäller bara en åtgärd.

- Allt måste rivas upp och bytas. Därtill krävs en del dräner-

ingsarbeten och jag skulle gissa att investeringsbehovet ligger på 2,5 miljoner kronor, säger Bengt Nordin.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons