Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfallen fastighet irriterar Ja Järna

Annons

Föreningen Ja Järna har kunnat konstatera att den centralt belägna fastigheten förfaller allt mer för varje dag och att den nu utgör en allvarlig olycksrisk, framför allt för barn och ungdomar.

Skyltfönstren i direkt anslutning till trottoaren är sönderslagna och hela fastigheten ser allmänt anskrämlig ut, konstaterar Ja Järna i sin skrivelse till miljö- och byggnadsnämnden.

I slutet av september förra året gjordes ett försök att sälja fastigheten genom auktion efter att Mora tingsrätt beslutat om försäljning enligt lagen om samäganderätt.

En sådan auktion kan beslutas av tingsrätten i fall där exempelvis en ägare vill sälja medan övriga delägare motsätter sig en försäljning.

Advokat Johan Matz i Rättvik hade utsetts till god man och ansvarig för försäljningen.

-Eftersom några av delägarna inte är myndiga måste tingsrätten sätta ett lägstapris för att tillvarata deras intressen och i ärendet med fastigheten i Järna blev det nog för högt, säger Johan Matz.

Den summa som tingsrätten satte som lägstapris var 230000 kronor, en summa som ingen av de närvarande vid auktionen var villiga att betala.

-I och med det så är försöket att sälja fastigheten avslutat för vår del, säger Johan Matz.

Även Mora tingsrätt anser att ärendet är avslutat för deras del.

-Eftersom det inte gick att sälja fastigheten för det lägstapris som tingsrätten fastställt krävs det i så fall att en ny skälighetsbedömning görs av beloppet.

-Först krävs dock att en ny begäran lämnas in av någon av delägarna, säger Karin Djus, administratör vid Mora tingsrätt.

Fastigheten har idag fem delägare varav tre inte uppnått myndig ålder.

Om miljö- och byggnadsnämnden nu kan förmå ägarna att rusta upp de mest akuta problemen återstår att se.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons