Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsklimatet i Orsa har blivit bättre

Annons

Det är tio frågor som företagarna ska svara på. Syftet är att få fram attityderna till företagare och företagandet.

- Att fråga företagarna själva är det enda sättet att få fram det verkliga företagsklimatet, säger Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv.

- Den här gången har vi tagit hjälp av Statistiska centralbyrån för att genomföra enkäten i landets 290 kommuner. I varje kommun har vi valt ut 200 - 300 företag som representerar respektive kommuns näringslivsstruktur.

Nyligen har sammanställningen av de genomförda enkäterna blivit klar.

- Efter hand kommer vi att presentera resultaten för kommunledningen i varje kommun. Vår förhoppning är att de svar företagarna gett kommer att användas i det fortsatta utvecklingsarbetet.

- Vid redovisningen understryker vi att det handlar om förmedling av vad de lokala företagarna tycker i en rad frågor. För kommunen anser vi att svaren är viktiga, de man tillsammans med andra "pusselbitar" kan använda företagarnas inställning till en bra grund i sitt fortsatta arbete. Personligen anser jag att om kommunen tydligt och bestämt tar itu med de frågor där företagarna visat missnöje, så kommer man man att ha ännu fler företagare nästa gång enkäten genomförs.

Av de tio frågorna gäller fem stycken vilken attityd som allmänheten, kommunalpolitikerna, kommunala tjänstemän, media och skolan har till företagande.

Svarsalternativen sträcker sig i sex steg, från dåligt till utmärkt. För Orsas del har svarsalternativen ökat med 0,5 - 0,6 enheter till att pendla mellan godtagbart och bra. Detsamma gäller avsnittet där det frågas om kommunens service till företagen, kommunala regler och byråkrati, osund konkurrens från kommunens verksamheter, väg- tåg och flygförbindelser, tele och IT-nät samt tillgång till kompetent arbetskraft.

- Alla frågor sammantaget hamnar Orsa kommun på "betyget" 3,2 av 6 möjliga. Det är ett relativt bra betyg, men det är viktigt att kommunen kommer ihåg att det även finns många företagare som svarat på många av frågorna med betyget dåligt eller inte helt godtagbart.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons