Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsklimat rankat

Annons

I fem år har Svenskt Näringsliv rankat företagsklimatet i Sverige. 60 000 företag och 13 000 kommunpolitiker erbjöds att delta i årets enkät. Ungefär två tredjedelar av dem svarade.

Leksand har legat högst bland dalakommunerna sedan starten. I år har kommunen klättrat upp ytterligare några steg. I den senaste statistiken hamnar Leksand på 17:e plats i riket, en förbättring med 8 platser jämfört med 2004.

I andra änden av rankingen hamnar Älvdalen. Kommunen är på 267:e plats av totalt 290 kommuner i landet.

Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv, försöker förklara skillnaderna.

- Leksand slår sig inte till ro även fast kommunen har legat högt de senaste åren, säger Carl Ström.

Han tror egentligen inte att företagsklimatet är så dåligt i Älvdalen som placeringen ger sken av.

- Företagen är lite njugga mot sig själva. Det gäller att våga tro på sig själv. Det är inte alltid så stort elände där uppe, säger han.

11 av länets 15 kommuner återfinns på nedre hälften i rankingen av landets kommuner. Men å andra sidan är tio av 15 kommuner på väg upp. Den största förändringen står Smedjebacken för. Kommunen går upp 59 placeringar. Ström tror att förklaringen bland annat ligger i att företagarföreningen Barkenföretagen blivit mer aktiv. Det har gjort att näringslivsfrågorna hålls mer levande.

Rättvik står för det stora raset. Kommunen tappar 59 placeringar och hamnar på plats 179. Carl Ström tror att vargdebatten, som varit extra het i Rättviks kommun, gjort att vissa tycker att näringslivsklimatet har försämrats.

- Det är olyckligt att kommunalrådet tar ställning i en central fråga. Kommunalrådet ska ena, inte splittra. Jonny Jones ställde sig tydligt på jägarsidan, de som inte delar hans uppfattning uppfattar kanske inte det som positivt, säger Carl Ström.

Svenskt Näringsliv ska nu ut och diskutera undersökningens resultat med kommunledningarna runt om i länet. Politikerna i Smedjebacken ska få tårta efter lyftet. De som har hamnat långt ner i statistiken ska erbjudas råd och stöd av organisationen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons