Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsfabriken invigd

Annons

Utanför Företagsfabrikens lokaler vid Sveatorget hade man invigningen till ära satt upp ett partytält.

- Det här är ett kreativt och framtidsinriktat projekt, sa Peter Hultqvist, kommunstyrelsens ordförande, när han invigde genom att klippa isär ett illgrönt band.

Den illgröna färgen representerar Företagsfabriken. I fönstret till lokalen sitter en stor plansch på en kvinna med samma färg på sina ögon.

- Ingen föds med sådana gröna ögon lika lite som man föds till företagare. Men man kan bli en framgångsrik småföretagare genom hjälp och stöd från oss, förklarar Linda Nilsson.

Lokalen med de stora fönstren mot Sveatorget var ett medvetet val.

- Man vet aldrig vilka som har idéer. De kanske går förbi här, ser oss och blir inspirerade.

Åtta stycken "elever" har uttagits av en jury till fabriken. De får betala en stegvis ökande hyra för sin arbetsplats. Efter ett år tar eleverna sin examen, flyttar in i egna lokaler och förväntas kunna leda sitt företag utan hjälp.

Då tar fabriken in en ny kull.

- Syftet med Företagsfabriken är att erbjuda nyföretagare en kreativ arbetsmiljö. Under ett år har de möjligheten att utveckla sitt företag med hjälp av kompetenta coacher, säger Linda Nilsson.

Gabriel Eriksson och Kristina Baars är två av eleverna. Tillsammans ska de jobba med sitt företag Trampolin, där de sysslar med grafisk kommunikation. De lärde känna varandra genom sin utbildning Grafisk teknologi på högskolan i Borlänge.

- Vi är här för att få en bra start och struktur på vårt företag, och få ordentlig form på affärsidéen, säger Kristina Baars.

- Vi vill lära oss grunderna till hur man sköter ett företag, och det här är nog rätt ställe att börja på, säger Gabriel Eriksson.

Enligt Peter Hultqvist främjar Företagsfabriken småföretagande.

- Det är viktigt att nå ut till varje ny studentgeneration med företagsanda, så vi kan växa.

Även Hans-Gunnar Jonsson, näringslivschef i Borlänge, var entusiastisk till projektet.

- Jag tror vi kan få fram nya företag och ett positivt nytänkande. Det ska bli intressant att se hur det fungerar.

Inom en månad kommer Företagsfabriker även att starta upp både i Gagnef och Säter.

Projektet är ett lokalt samarbete. EU bidrar med 3,1 miljoner kr som stöd, och även kommunerna hjälper till med kostnaderna.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons