Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsbråk stoppar mineraljakt

Annons

Från början var det bolaget Bergslagen Mineral & Konsulting AB i Gästrikland, som fick de 17 tillstånden att leta efter mineraler vid Harmsarvet utanför Grycksbo.

Arbetet påbörjades, men avbröts. Orsaken är ett bråk inom bolaget som innehåller alla de ingredienser som krävs för att det skall kunna vara till underlag för en smaskig tv-såpa.

Det började med att Bertil Nilsson, blev avsatt som vd för bolaget. Enligt uppgift var det slutet på en maktkamp inom bolaget. Det skedde 8 mars förra året.

I dag, knappt ett år senare, är läget följande: Ett nytt bolag (Dalakoppar AB) har bildats och fick rätten till de 17 prövningstillstånden av Bergsstaten som är den myndighet som ger ut dessa tillstånd.

Samtidigt har bolaget Falukoppar AB bildats. Delägare till både Falukoppar AB och Bergslagen Mineral & Konsulting AB är Olov Persson.

Han hävdar sin rätt till dessa prövningstillstånd. Dels de två tillstånd som man redan börjat arbetet med och det är tänkt att verksamheten ska gå vidare i Falukoppar AB. Dels de övriga 15 tillstånden som enligt beslut överförts från Bergslagen Mineral & Konsulting AB till Dalakoppar.

- Bergsstaten grundar beslutet på att ledningen för Dalakoppar AB ska haft ägarintresse i Bergslagen Mineral & Konsulting AB. Detta hävdar också de som driver Dalakoppar AB. Men så är inte fallet. De har aldrig ägt några aktier. Här är det två vargar som slåss om samma ren, säger Olov Persson, som menar att det istället är Bertil Nilsson som nu vill utkräva hämnd efter förlusten i maktkampen genom att kräva prövningstillstånden.

Nu väntar en följetong i olika domstolar när det gäller att klara upp ägarförhållanderna i det olika bolagen.

Gunnar Svanfeldt, som är gruvingenjör på Bergstatens Falukontor, bara suckar:

- Det här är frågan om tvister som hamnar i tingsrätten, länsrätten och skatterätten, ja, allt, allt, allt.

- Vi har försökt följa lagen när de gäller prövingstillstånden. Men nu kan vi bara följa gången och se om vi gjort rätt, säger Gunnar Svanfeldt.

Under tiden lägger sig en frid över området i Harmsarvet utanför Grycksbo. Men hur länge kan det bli så?

- Jag tror att detta kan ta lång tid. Men de har tre år på sig att utnyttja sitt tillstånd. Därefter följer ett karensår innan ett annat bolag kan få börja leta efter mineraler, berättar Gunnar Svanfeldt.

Men Olov Persson är övertygad om att dessa tvister skall bli lösta inom kort tid:

- Det vore bra eftersom detta är ett mycket intressant område. Jag är mycket optimistisk när det gäller att hitta bland annat koppar och zink. Sedan kan det förhoppningsvis bli en gruva i området.

När det gäller ledningen för Dalakoppar AB så har de bestämt avvisat alla möjlighet att kommentera det här bråket.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons