Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsam fyller 50

Annons

I rollen som regionchef ser han sig som en brygga mellan stad och land. Svenskt Näringsliv är en stor landsomfattande organisation. Bara i Dalarna är 2 600 företag anslutna, från stora företag till många små fåmansföretag.

- Mina kolleger och jag ska ge service och vara lobbyister. Vi ska vara lyhörda för medlemsföretagens behov och företräda dem hos politiker och beslutsfattare så att företagslivet får näring och kan blomstra.

I dag startas för få nya företag i länet men grundförutsättningarna finns så jag är ändå optimistisk, fortsätter Carl Ström.

Carl Ström studerade ursprungligen till arkitekt på KTH i Stockholm.

- Men jag hann aldrig bli en riktig arkitekt, menar Carl, man behöver vara "lärling" några år även om man har en formell examen.

Carl arbetade på arkitektkontor i Stockholm och Gävle innan han 1984 lockades över till hemstaden. Han hade knappt mer än hunnit hem till Falun förrän hans far Lennart, som startat eget företag, Tullkonsult, förhörde sig om inte Carl skulle överta företaget. Sagt och gjort , så blev det.

Tullkonsult sysslar med tulladministrativa tjänster till industriföretag över hela landet. Carl lärde en helt ny bransch.

- Efter tolv år som företagare blev jag erbjuden arbete som expert på tullfrågor och handelsprocedurer på Sveriges Industriförbund. Carl pendlade i fem år till Stockholm men fick ett nytt erbjudande i Falun när Sveriges Industriförbund tillsammans med SAF lades ner 2001 och Svenskt Näringsliv bildades.

- I min roll i dag har jag stor nytta och glädje av min egen tid som företagare och jag har också stor nytta av åren i Stockholm. Det är viktigt att skapa öppenhet och förtroende, att perspektivet på landsbygd kontra storstad blir det rätta. Det går att förena olika synsätt och påverka utvecklingen mycket på intern nivå. Det är särskilt viktigt i dag då vi ska kommunicera både med huvudstaden och Bryssel, poängterar Carl.

Carl beskriver sig själv som idérik och snabb, vill få saker att hända, men tyvärr lite otålig.

- Jag är nog mer entreprenörstypen än förvaltartypen.

Fritiden ägnar han först och främst åt familjen.

- Men för att orka hålla tempo i arbetet gäller det också att hålla sig i form.

Carl gör det i bland, men tyvärr alltför sällan, genom att ta raska promenader på Jungfruberget och vid Stångtjärn. Han spelar lite golf och åker gärna skidor och långfärdsskridskor.

- Men, poängterar han, jag gillar inte sport på tv, blir lätt irriterad under fotbolls-EM och VM när alla våra tre tv-kanaler ockuperas av detta samtidigt!

Intresset för arkitektur, form och design finns kvar.

- En bonus från mitt första yrkesval, kommenterar Carl.

Carl gillar att laga mat, han är allätare och detta gäller också för litteratur och musik.

- Jag är ingen inbiten jazzdiggare, utan tillhör väl egentligen popgeneratioen men känner mer och mer dragning till lite jazzigare toner. Just nu lyssnar jag till exempel på Diana Krall, en kanadensisk sångerska som gjort många fina skivor.

Födelsedagen firar Carl med öppet hus hemma Granvägen på måndag eftermiddag.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons