Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna ryter till

Annons

Det säger Margareta Olsson, fastighetsmäklare i Ludvika och ordförande för Företagarna, en organisation med närmare 200 medlemmar i kommunen.

Kommunala makthavares göranden och låtanden och uppträdande diskuteras ofta på Företagarnas träffar, uppger hon.

-Det blir diskussioner om hur företagare som hör av sig till kommunen blir bemötta. Kritiken gäller främst att vi tycker att det tar för lång tid att få svar på frågor om priser på mark och vilka villkor som gäller för att få bygga med mera.

-Företagare som önskat etablera sig har upplevt att det verkar så bökigt här i kommunen. Vänder man sig till Borlänge är mottagandet ett annat. Där erbjuds företagare att köpa mark och så kan de börja bygga om 14 dagar. Det är den snabbheten och smidigheten som vi saknar, understryker Margareta Olsson.

Hon tillägger att Företagarna i första hand ifrågasätter tjänstemän vid mark- och planeringskontoret. Byggkontoret under ledning av stadsarkitekten Göran O. Sundell har hittills klarat sig lindrigare undan.

-Sundell har rätt i det han säger i tidningen (torsdagens NLT). Även vi företagare måste följa lagar och regler.

-Sundell hör till de tjänstemän som är flitiga deltagare i de frukostmöten som vi inbjuder kommunala företrädare till en gång i månaden. Han är duktig på att informera och försöker ta till sig av det vi säger. Jag har inte hört att någon av våra medlemmar riktat specifik kritik mot stadsarkitekten.

Margareta Olsson hoppas att den nya politiska ledningen i Stadshuset kommer att lyssna mera på synpunkter från näringslivets representanter.

-För flera år sedan satt vi på Saxenborg i Grangärde tillsammans med kommunen och beslutade om ett stort kommunalt tillväxtprogram för åren 2004-2007. Detta program har sedan bara blivit en dammsamlare på någon hylla och det är synd eftersom vi lade ner en jädra massa jobb på det, tycker Företagarnas ordförande i Ludvika.

FOTO: GUNNE RAMBERG TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons