Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna i rätten igen

Annons

Utsikten mot Riddarfjärden var den största nyheten när de sex delägarna i faluföretaget, den medåtalade resebyråägaren samt de sammanlagt sju advokaterna bänkade sig för ännu en rättegång.

Ensam mot det fjortonhövdade laget står kammaråklagare Mikael Hammarstrand som i går inledde förhandlingarna med sin sakframställan. Samma ritblocksanteckningar som tingsrätten fick ta del av för drygt ett år sedan visades nu för hovrätten.

Hammarstrand pekade på systemet med bruttokonton, där ett belopp anger hur mycket varje delägare ska uppbära i lön. Från dessa belopp har schablonmässiga avdrag gjorts.

- Och det systemet är inte fel i sig. Förutsatt att avdragen inte görs för privata ändamål, säger Hammarstrand.

Och det är just det som genomgående har skett, anser han. Det ansåg även skattemyndigheten, som processat mot företagarna i både länsrätt och kammarrätt. Den senare instansen fastslog att företagarna var skyldiga att betala in skatter, arbetsgivaravgifter och skattetillägg på sammanlagt tre miljoner kronor.

Framför allt handlar det om ett stort antal resor, som enligt åtalet är att betrakta som privata nöjesresor. Dessa borde rätteligen ha bokförts som löneförmåner, men genom att kalla det tjänsteresor har företagarna undkommit skatter och sociala avgifter, menar Hammarstrand.

En stor del av gårdagen ägnade han åt att rabbla verifikationer och kvitton på ett otal beställningar, avbeställningar och presentkortsinköp, som företagarna gjort på en resebyrå i Falun. På detta sätt ska han bevisa att de åtalade företagarna systematiskt har gjort privata resor, förtäckta som tjänsteresor.

Det ska ha gått till så att en resa beställdes, betalades med företagets kontokort, och sedan avbeställdes. Ibland skedde detta på samma dag.

Efter avbeställningen togs det betalda beloppet ut som presentkort, som fördelades mellan de sex delägarna. Presentkorten ska sedan ha använts till privata familjeresor, medan den ursprungligt beställda men aldrig genomförda tjänsteresan bokfördes i företaget.

I dag fortsätter åklagarens sakframställan och därefter vidtar vittnesmål. Ett av de kallade vittnena, en före detta anställd på faluföretaget, har bett att få slippa genomgå ännu en rättegång. Hon har enligt ett läkarintyg mått psykiskt dåligt det senaste året, med anledning av den rättsliga processen som företaget blivit föremål för.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons