Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagaren blev friad

Annons

Det var på morgonen den 11 juli i år som den 21-årige mannen, en före detta Ludvikabo, misshandlades svårt på parkeringen vid Folkets hus i centrala Ludvika.

Under rättegången har han berättat att det var den 41-årige Ludvikaföretagaren som slog ner honom och började ropa saker som "snorunge" och "klottrare". 21-åringen känner igen 41-åringen väl, både till utseende och på rösten. 21-åringen menar att 41-åringen kan ha trott att han varit och klottrat på hans företag.

En stund efter att 21-åringen slagits omkull ska två andra personer ha anslutit sig och när misshandeln upphörde drog de ner byxorna på honom och sprejmålade honom i underlivet och ansiktet.

En avslutande hård spark i bakhuvudet är det sista 21-åringen minns av överfallet. På något sätt kom han hem till sitt föräldrahem och skjutsades till Ludvika lasarett.

När 41-åringen senare samma dag kom till lasarettet med en skada på högerhandens översida anade en läkare sambandet med 21-åringens skador. Samma sprejfärg som täckt den misshandlades ansikte och underliv fanns på företagarens händer. Skadan på handen kunde enligt läkaren härröra från att han utdelat hårda knytnävsslag.

41-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för den grova misshandeln, några andra gärningsmän kunde aldrig identifieras.

Under rättegången berättade 21-åringen att han var rädd för repressalier. Ändå pekade han med bestämdhet ut 41-åringen.

- Jag är till 110 procent säker på att det är han, sade han.

41-åringen förnekade brott, och berättade i stället sin version. Han var på väg från sitt företag när han blev vittne till ett bråk, och bestämde sig för att ingripa. Men när han försökt resa på den misshandlade mannen måttade en av gärningsmannen ett knytnävsslag mot honom. Han parerade det med översidan av högerhanden. Så förklarar han handskadan och sprejfärgen han fått på händerna.

Han har berättat att männen hotade honom och att det var därför han inte larmade polis.

- Det var inte läge att spela hjälte, förklarade 41-åringen.

Falu tingsrätt meddelade i går att brott inte kunnat styrkas och att åtalet därmed ska ogillas. I domen skriver man att 21-åringens uppgifter "i och för sig framstår som trovärdiga och tillförlitliga". 41-åringens uppgifter verkar till en början tveksamma: "Det framstår till exempel som betänkligt att ensam försöka avvärja ett bråk med ett flertal personer inblandade".

Däremot menar man att det vore märkligt att 41-åringen uppsöker läkare för en lindrig handskada om han är skyldig till misshandeln. Slutligen konstaterar man att det inte framkommit något motiv för att 41-åringen skulle vilja misshandla 21-åringen. Sprejburkarna ska enligt 21-åringen ha legat på platsen. Han förnekar att han skulle ha klottrat på 41-åringens företag, och anställda förnekar också att där skulle ha varit något klotter i samband med händelsen.

21-åringen lider i dag av försämrad syn på ena ögat och har fått både fysiska och psykiska problem. Han hade begärt sammanlagt 150 000 kronor i skadestånd men får nu inte ett öre.

Kammaråklagare P-G Persson säger att han upplevt 21-åringen som tvärsäker i sitt utpekande.

- Och jag tycker den misstänktes berättelse lät rätt osannolik. Men jag vill läsa domen innan jag uttalar mig mer, säger Persson.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons