Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare tror på barnen

Annons

Tillsammans med Barbro Trum på Tillväxthuset skickade han ut en enkät med e-post till 2 500 nyckelpersoner i Falu kommun. Hela 669 svarade i två omgångar. Av dem var 300 företagare.

Genom att undvika kryssfrågor och ge stort utrymme för egna formuleringar ville man få en bättre bild av vad som spelar roll för näringslivets folk, just i Falun.

På första plats när det gäller faktorer som gör Falun till en attraktiv plats kommer alltså satsningar på skolan. Vissa gick till och med så långt i sina svar att de föreslår att Falun blir "Barnens kommun" och att det skulle vara ett sätt att marknadsföra sig i Sverige och locka arbetskraft.

Högskolan är också viktig. Att satsa på Runn och göra Falun till en sjöstad står som trea på trivsellistan.

Här kommer ett axplock av det som rankades högt i enkätsvaren:

n Samfärdsel: Bättre vägnät får klart högst prio. Därefter kommer snabbare tågförbindelser och sist satsningar på flyget.

n När det gäller politikernas roll förväntar man sig att de samarbetar över partigränserna.

n Samverkan mellan gymnasium/högskola och näringsliv är viktig, den bör stimuleras. Liksom samordning av näringslivsfrågor som i dag hanteras av många olika aktörer.

- Det är intressant att jämföra det nationella med det konkret lokala, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag som just kommit hem från socialdemokraternas extrakongress om tillväxt.

- Den röda tråden är att faktorer som skola, fritid och föreningsliv hänger ihop med ett aktivt näringsliv. Nu får vi sätta oss ner och titta på hur vi ska gå vidare, säger Gahnshag.

Han gläds också åt att Falun ligger på 16:e plats i en ny undersökning som handlar om antalet nyregistrerade företag per 1 000 invånare. Det är Jobs and Society Nyföretagarcentrum som står för den statistiken.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons