Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare tog över skolan

Annons

På fredagen tog företag och organisationer över undervisningen på högstadiet i Älvdalen. Även eleverna i Särna deltog under den andra Företagardagen på Älvdalsskolan.

Dagen inleddes med mycket förstärkt musik i aulan där gruppen Black Night spelade. Eleverna stortrivdes och lärarna satt utanför aulan och hörde lika bra ändå.

Efter det tog dagens moderator Pege Andersson, som till söndags är pastor, över.

- Visst är det mysigt att inleda dagen med musik, sa han och tyckte att det var nästan som när hans skoldagar en gång inleddes med morgonbön och psalmsång.

Årets företagare, Sven-Åke Gustavsson, som har 25 anställda inom stenhuggeri, gummiverkstad och skogsmaskiner, invigde dagen. I stället för att klippa av ett band slog han av en stenplatta för att inviga dagen.

Efter detta vandrade eleverna runt till de 15 olika företagens och organisationernas representanter för att lyssna på deras information och ställa frågor.

Mest praktiskt var det hos Hal-varssons Bygg, där eleverna fick prova olika snickarverktyg och även prova på att sätta kakel på en vägg.

Under dagen fick eleverna också lyssna på ett föredrag av Jonas Tenhunen som berättade om sin restaurang- och hotellverksamhet i Noppikoski och Orsa.

Företagardagen i skolan anordnades för andra gången. Första gången var 2002. Året därpå var det skolpersonalens tur att lära sig mer om företagande i Älvdalen under en studiedag och nu alltså eleverna igen.

Upprinnelsen till Företagardagen är de diskussioner som förekommit i kommunen om att förbättra samarbetet mellan näringslivet och kommunen. Efter en konferens i Sunne 2001 bildades tre grupper, varav MUN-gruppen skulle arbeta med att finna mötesplatser mellan ungdomar och näringsliv. Företagardagen i skolan är en sådan mötesplats.

- Det handlar inte om att alla ungdomar ska bli företagare, säger Eva Pettersson i Företagarna.

- Vi vill med detta få dem att bli företagsamma, vare sig de startar egna företag en gång, eller blir duktiga anställda i något företag.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons