Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare tackar nej till Granlund

Annons

Företagarna i Särna, Idre och Grövelsjön säger nu klart ifrån att de inte vill ha med Fliesbergs Outdoor och dess ägare Johnny Granlund att göra. Det gjorde de vid sin årsstämma i en skrivelse till kommunstyrelsen.

Under juni månad ska Älvdalens kommun och Fliesbergs Outdoor vara överens om Fliesbergs Outdoor ska fortsätta som kommunens turistentreprenör. Är parterna överens träder en förlängning av det befintliga avtalet på ytterligare ett plus ett år i kraft. Annars löper avtalet, som innebär att Fliesbergs Outdoor har kommunens uppdrag att sköta kommunens turistbyråer, ut i mitten av januari nästa år. Kommunen ersätter Fliesbergs Outdoor med 2,2 miljoner kronor per år.

Företagarna skriver nu till kommunen att de vill uttrycka en enad oro över samarbetet mellan Älvdalens kommun och nuvarande entreprenören Fliesbergs Outdoor.

Vidare skriver de att de vill uttrycka sitt stora missnöje över nuvarande turistbyråentreprenören Fliesbergs Outdoor och dess ägare Johnny Granlund. I skrivelsen uttrycker företagarna att samarbetet har varit allt annat än gott. "Ett missbruk av förtroende med näringsidkare i området gör att vi inte ser någon möjlighet till samarbete i fortsättningen då detta idag är kört i botten".

Företagarna skriver även att kommunen ska ta sitt ansvar och finna en lösning där de som berörda parter kan backa upp drift och hantering av en för området så viktig funktion som turistinformation och turistbyrå.

Johnny Granlund är besviken på hur Företagarna hanterat frågan och framförallt på sin tidigare vd, Peter Emretsson.

- Med förvåning konstaterar jag att Idre Turism AB indirekt kritiseras så skarpt av Idre Turisms egen branchförening Företagarna i Särna, Idre, Grövelsjön. Det vore önskvärt att min egen företagarförening kunde ta sig tid att träffa mig så borde vi kunna reda ut dessa små enkla eventuella missuppfattningar, säger Johnny Granlund.

- Företagarföreningen i Särna, Idre, Grövelsjön har naturligtvis rätt att framföra sina åsikter till kommunen. Jag avser att föra en rak diskussion med kommunstyrelsen i detta ärende. Man blir ju mycket förvånad att ett fåtal människor i Idre med alla medel, utan att ha något konkret att komma med, försöker jaga bort mig som företagare i kommunen, fortsätter Johnny.

Johnny har stöd från de två som på hans uppdrag sköter turistbyråerna i Särna och Älvdalen. Både Lena Håkansson i Särna och Ove Berglund i Älvdalen har synpunkter på hur de uppfattar att verksamheten förändrats till det sämre det senaste året. När Fliesbergs tog över efter gamla Idre Turism, så inleddes ett samarbete över gränserna med gemensam turistbroschyr, gemensamt telefonnummer och gemensamt bokningssystem för de fyra turistorterna. Något som de menar upphörde när Emretsson blev vd.

När kommunen nu ska gå till beslut så finns heller inte den utvärdering framtagen som ska göras årligen.

- Den har inte blivit gjord ännu, men jag ska se till att vi kommer igång med den, säger kommunchef Bengt Welin.

Själva utvärderingen berör främst öppethållande som regleras i avtalet och där är det känt att det riktats kritik mot Fliesbergs från Grövelsjön, men i övrigt ska det ha fungerat.

- Just den delen kommer vi att se över, men Fliesbergs Outdoor har fått full betalning för sin verksamhet fram till sista juni, säger Bengt Welin.

Ett beslut om ett fortsatt samarbete ska tas senast sista juni av kommunstyrelsen. Vid gårdagens ks kom inte frågan upp på dagordningen utan det blir först i slutet av juni som ks tar ställning till om Fliesbergs Outdoor ska fortsätta som turistentreprenör.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons