Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare straffas för olaglig gasol

Annons

I ett och ett halvt års tid har Räddningstänsten Dala Mitt försökt få mannen att följa lagar och föreskrifter.

Än har det inte haft effekt.

Den som hanterar brandfarligt och explosivt material ska söka tillstånd hos stadsbyggnadskontoret. Räddningstjänsten ska se till att reglerna efterlevs. I början av 2005 upptäckte myndigheterna att företagaren hanterade gasol och bensin utan att ha tillstånd. Räddningstjänsten gjorde en inspektion och hittade flera fel. Mannen hade inte sökt tillstånd för de brandfarliga varorna. Han hade inte sett till att det var sex meter mellan den brandfarliga varan och antändbart material och det fanns ingen med tillräckliga kunskaper för att kunna vara ansvarig för hanteringen.

Eftersom han inte reagerade på räddningstjänstens påpekanden så beslutade räddningstjänstens direktion att han skulle få betala vite på 25000 kronor.

Ärendet gick vidare till länsrätten. För en månad sedan beslutade domstolen att mannen ska betala de 25000 kronorna.

Räddningstjänsten har besökt företaget flera gånger. Vid den senaste granskningen förvarade han gasolflaskorna liggande i stället för stående.

- Om flaskan förvaras liggande finns det risk att den exploderar vid upphettning. Flaskorna ska förvaras stående för att säkerhetsventilerna ska fungera, säger Lars Sjöberg, brandinspektör hos Räddningstjänsten DalaMitt.

Om företagaren inte följer domstolens utslag blir det polisen som får ta hand om ärendet. Går det vidare till åklagare och domstol kan det bli dagsböter eller fängelse, tror Sjöberg.

-I nästa steg måste vi sätta stopp för detta. Han bedriver olaglig verksamhet, säger Lars Sjöberg.

Företagaren säger att han inte bestämt sig för om han ska betala in vitet på 25000 kronor.

-Jag har inte haft tid att bry mig, säger han.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons