Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare misstänks för skattebrott

Annons

Företagaren var omskriven i mycket positiva ordalag på NLT:s förstasida för ett år sedan då han investerade tre-fyra miljoner kronor i nya byggnader till sin 18 hektar stora anläggning som han driver på sin sambos gård. På mindre än ett år hade sex nya jobb skapats.

Eftersom skattebrottshärvan har förgreningar till utlandet leds förundersökningen av åklagaren Tomas Häggström vid Internationella åklagarkammaren i Uppsala.

- Vi misstänker en härva med skatte- och bokföringsbrott. Utredningen pågår och i den ingår flera personer och bolag som både han och andra företräder, säger åklagaren Tomas Häggström.

Mannen, som är 45 år, är ledamot i styrelsen för fyra aktiebolag. Han deklarerade 2000 för 144 000 kronor och nolltaxerade året dessförinnan.

Hos kronofogden var skulden nyligen fyra miljoner kronor.

Mannens sambo är inte brottsmisstänkt.

- Vi har gjort en del undersökningar tillsammans med skattemyndigheten. En hel del förhör har hållits men jag bedömer att det är ett långt utredningsarbete kvar.

Mannen var frihetsberövad i samband med razzian i maj månad. I dag har han inga reserestriktioner trots misstanken om en internationell förgrening.

- Den internationella kopplingen vill jag inte gå in på av utredningsskäl, säger Tomas Häggström.

- Rent allmänt sysslar vi på Internationella åklagarkammaren med brott som har förgreningar till andra länder där det krävs utredningar också i andra länder för att vi ska komma fram.

Den svenska delen av utredningen leds av Tomas Häggström i Uppsala. Han har hjälp av ekobrottspolisen i Västerås och skattemyndighetens revisionsavdelning.

45-åringen dömdes så sent som i december i fjol till villkorlig dom för bokföringsbrott vid Tierps tingsrätt. Han ledde åren 1993 till 1997 ett mäklarföretag som konkursat och där bokföringen saknades.

1991 dömdes mannen till två års fängelse för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning vid Stockholms tingsrätt.

Domen prövades senare i Svea hovrätt. Han hade då med kortbedrägerier lurat till sig pengar från Sparbanken, SE-banken, Postverket och Eurocard. Han fick betala ett skadestånd på över 3,1 miljoner kronor.

Under rättegången försvarade sig mannen med att han redan i slutet av 1970-talet hade kommit att få avsevärda skulder och att han hade utsatts för "mycket hårdhänta och hotfulla indrivningsåtgärder från fordringsägarna".

Kortbedrägerierna i mitten av 80-talet användes för att betala 70-talsskulderna. Han flydde till USA men återvände till Sverige för att ta sitt straff.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons