Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare blev djurskötare

Annons

Som bondpojke i byn Näset i Söderhamn hade Ivar alla förutsättningar att genom hårt arbete bygga upp en god fysik. Av en tillfällighet började han friidrotta och självlärd och utan specialträning kom han trea på junior-SM i spjutkastning.

- 1953 kom jag till Dala-Floda för att träna för Sven Daleflod, som under en stor del av 1940-talet dominerat spjutkastningen i världen, berättar han.

En axelskada satte stopp för hans spjutkastarkarriär, men då var redan spjutet - eller om det möjligen var tärningen - kastad. Han erbjöds jobb vid Daleflods hönseri, bosatte sig i bygden och träffade sin blivande fru Ingun.

Hans idrottskarriär kan sammanfattas med att han i Hälsingland vann ett dussintal DM-tecken i fri-

idrott, främst spjutkastning och 100 och 200 meter stafett. I Dalarna vann han DM i femkamp innan han övergick till fotboll och ishockey i Dala-Floda, Mockfjärd och Björbo.

Under några år livnärde han sig som skogs- och grovarbetare och 1956 fick han arbete med att lossa järnvägsvagnar vid Elementhus i Mockfjärd. Han avancerade till driftchef vid företaget innan han 1966 flyttade till Örebro för att under två år ha samma befattning vid SCA-Fönsterfabrik.

Från 1968 till 1970 var han driftchef vid SP Snickerier i Edsbyn för att därefter bli platschef för Dala-Hus fönsterfabrik i Åshammar. 1985 övertog han företaget.

- Det var några mycket framgångsrika år i en då mycket expansiv bransch. Under mitt första år vid SP Snickerier ökade vi arbetsstyrkan med 110 personer. När jag tog över Åshammarfabriken, som fick namnet Temafönster, rationaliserade vi bort lagerhållningen och satsade på ordertillverkning. Därmed kunde vi under fyra år investera elva miljoner i fabriken - utan att behöva låna en krona.

Hans företagarframgångar bidrog säkerligen till att han erbjöds och tackade ja till en styrelsepost i Svenska Träindustriförbundet. 1989 sålde han företaget och flyttade tillsammans med familjen till Dala-Floda, där han var med och startade den lokala intresseföreningen.

- Yrkesmässigt gick jag den långa vägen, men hann ändå med att se stora delar av världen. Jag har bland annat sålt fönster i Japan, köpt virke i Afrika och representerat träindustriförbundet i Australien och Nya Zeeland, berättar Ivar.

I dag är han främst far, morfar - och djurskötare. Det sistnämnda beror på att barnbarnen vill ha hjälp med skötseln av sina djur. Men i dag är han ledig för att tillsammans med goda vänner fira födelsedagen i Prag.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons