Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare åtalas för skattebrott

Annons

I det senare fallet har företagaren för sin rörelse underlåtit att redovisa samtliga försäljningsintäkter. Inget av varuinköpen har bokförts. Inte heller någon av transaktionerna på bankkontot har bokförts. Insättningar på 263 959 kronor och uttag på 962 806 kronor är inte bokförda. Vidare anges att underlag för bokförd egen insättning på 77 025 kronor saknas samt att lönekostnad på 6 000 ej har bokförts. Underlag saknas för bokförda egna insättningar med 677 642 kronor.

Till följd av bristerna under två räkenskapsår har rörelsens förlopp, ekonomiska resultat eller ställning i huvudsak inte kunnat bedömas med ledning av bokföringen. Fara har uppkommit för att skattemyndighetens kontrollverksamhet vid beräkning eller uppbörd av skatt eller avgift allvarligt försvårats, heter det i stämningsansökan som även upptar ett fall av misshandel där företagaren i mars 2004 tilldelat en person två knytnävsslag i ansiktet. Vid samma tillfälle har företagaren hotad döda en ordningsvakt samt sparkat honom i skrevet.

Den andra företagaren har i bolaget under ett knappt år uppsåtligen, eller av grov oaktsamhet, åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen genom att underlåta att löpande bokföra uppkomna affärshändelser.

Det heter att företagaren, genom att åsidosätta bolagets bokföringsskyldighet, allvarligt försvårat skattemyndighetens kontrollverksamhet vid beräkning av skatter och avgifter.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons