Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare åtalas för miljöbrott

Annons

Åtalet beräknas komma upp vid tingsrätten i höst. Bedöms brottet som grovt kan det, enligt åklagaren, leda till två års fängelse.

Det misstänkta miljöbrottet uppdagades när företagaren avvecklade sin verksamhet i den fastighet där han arbetat med förkromning under ett tiotal år.

En anställd vid det företag som skulle överta lokalerna, upptäckte att det fanns en mystisk vätska i golvbrunnarna. Han kallade på en inspektör från miljökontoret, som bekräftade misstanken.

- Det var en kraftigt gulfärgad vätska i brunnarna, säger inspektören Christina Holback, och vi lät omedelbart en rörmokare plugga igen avloppsledningarna.

Proverna visade på kraftigt kromförorenat vatten med inslag av en cancerogen och allergiframkallande kromförening.

Totalt kunde man omhänderta ett par fat av den miljöfarliga vätskan. Hur mycket som hann rinna ut i avloppet är okänt.

Företagaren förnekar brott, men har inte kunnat styrka i utredningen att han vid något tillfälle har lämnat rester från verksamheten till destruktion.

Efter att företagaren lämnat fastigheten har ett saneringsföretag rivit ut hela betonggolvet, vilket har hanterats som miljöfarligt avfall. Påverkat av förkromningen, men också av tidigare verksamheter i fastigheten med avfettning och lackeringsarbete.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons