Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagandet växer så det knakar

Annons

I Smedjebacken bildades förra året 44 nya företag. 4 gick i konkurs och 14 upphörde, vilket ger ett netto på 26 stycken. Det är 5,6 procent av Dalarnas nyetableringar och är en god siffra med tanke på att kommunen bara har 4 procent av befolkningen i Dalarna.

- Vi är väldigt glada åt det. Smedjebacken har genomgått en förvandling på många fronter, säger näringslivschef Lennart Silfverin.

Han hade på tisdagen besök av representanter för EU-mål 2, som har hand om vissa EU-bidrag. De var nyfikna på hur det kan gå så bra för Smedjebacken.

- Jag sade att vi har en målmedveten strategi som vi står fast vid. Det handlar om att skapa en miljö som är positiv att verka i.

Silfverin är extra glad och nöjd att så många kvinnor startat egna företag.

- Men vad gäller bredden har vi lite att jobba på. Handeln är lite knepig - något Kupolen är vi ju inte. Men vi har saker på gång, säger han utan att vilja avslöja för mycket.

Tipset till den enskilde som vill starta företag är att skynda långsamt.

- Gör en realistisk tidsplan med rejäla marknadsundersökningar. Vi på företagarcentret kan hjälpa till med kontakter. Vi anser oss veta var kompetensen finns.

I Ludvika startade 87 nya företag, medan 21 gick i konkurs och 54 upphörde. Ett netto på 12 företag innebär 2,5 procent av länets, medan invånarantalet är 9 procent.

I Dalarna startades 1 250 nya företag, medan 170 gick i konkurs och 613 upphörde.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons