Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag vill satsa miljoner

Annons

Almi Dalarna är koncernens största långivare och utlåningen i Dalarna ökade med 56 procent under 2004.

Av de 86 miljoner Almi lånade ut till länets företag gick 15 procent, 12,6 miljoner, till företag i Rättviks kommun. Pengarna investerades i 98 företag i länet och genererade 70 nya arbetstillfällen.

Företag i Leksand lånade tio procent av år 2004 års totala utlåning.

Avesta, Smedjebacken och Gagnef var några av förra årets expansionskommuner, konstaterar Almi.

Totalt registrerades 1 250 nya företag i länet förra året.

Per Hägglund, finansieringsansvarig, är mycket nöjd med utvecklingen.

- Det visar att företagsklimatet är mycket positivt i länet och det finns framtidstro. Alla kommuner finns bland våra låntagare och det är också positivt.

- Sedan bankerna och den nya förmånsrättslagen som reglerar utdelning vid en eventuell konkurs infördes, har bankerna blivit betydligt mer restriktiva och ställer högre krav på säkerhet.

- Om fler partners finns med i låneuppgörelsen ökar möjligheten att få lån hos bankerna. Almi är ett komplement till bankens lån och hjälper helt enkelt till att genomföra lånen. Företagen behöver lånen för att utvecklas och växa. Många kan helt enkelt inte gå vidare om det inte finns nytt kapital och det kan röra sig om allt från 50 000 kronor till flera miljoner kronor. I Rättvik till exempel är det många små- och medelstora företag som lånat.

- Vi har mycket goda relationer med länets banker och företag och alla tjänar på att näringslivet utvecklas. I år, 2005 ser låneutvecklingen i Dalarna lika bra ut som förra året. Hittills har Almi lånat ut 30 miljoner till företag i länet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons