Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag väljer Falun

Annons

Tidningen har tagit del av rykande färska siffror som näringslivskontoret tagit fram med hjälp av Statistiska Centralbyrån, SCB.

Siffrorna beskriver företagens rörelser in och ut ur Falu kommun. Sedan 2000 har 595 företag och arbetsställen flyttat till Falun, medan 435 har lämnat kommunen.

Nettosiffran på 160 företag bekräftar bilden av Falun/Borlänge som en av landets verkliga tillväxtregioner.

- Borlänge ökar också och det är väldigt positivt. Vi är en gemensam arbetsmarknadsregion och är väldigt beroende av varandra, säger Hans Ahlin.

I tidningen Affärsvärldens senaste statistik omnämns regionen som en av de verkliga tillväxtvinnarna och hamnar på en sjunde plats i rankinglistan för riket.

Enligt Ahlin slår också siffrorna hål på myten om att folk bor i Falun och arbetar i Borlänge.

- Det är inte sant. De flesta nya företag är små enmansföretag, ibland med någon anställd, som väljer att flytta till Falun och driva sin verksamhet härifrån, säger han.

Av de 595 företagen kommer 101 från Borlänge och 134 från övriga Dalarna.

- Visst, vi vinner på bekostnad av övriga länet, erkänner Ahlin.

Samtidigt kommer 112 företag från Stockholmsområdet och 48 från Mälarregionen.

- Därför vill vi bli ännu bättre på att marknadsföra oss mot Stockholm och Mälardalen. Nästa år ska vi utnyttja våra stora vinterarrangemang för att marknadsföra Falun i just det här området. Vi håller på att ringa in rätt målgrupp just nu, fortsätter han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons