Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag på jakt efter uran i Ore

Annons

Lorttjärnarna 1 och 2, ett område i Ore, har enligt företaget Scandinavian PGE Exploration AB extra hög prioritet för att undersöka förekomsten av uran.

Området där undersökningstillståndet gäller är 98 hektar och ytterligare en ansökan för Lorttjärnarna 2 finns redan hos Bergstaten i Falun.

Sverige är just nu föremål för flera utländska intressen som letar uran och fler är på väg, skriver Scandinavian PGE Exploration på sin hemsida.

Företaget har flera områden som är högintressanta och där betydande uranförekomster redan är konstaterade sedan svenska uranprospekteringen under 1970- och 1980-talen. Bolagets undersökningsområden innehåller betydande mängder uran. Borrningarna ska avgränsa och ge en klarhet i vilka tonnage som kan påvisas.

Scandinavian PGE Exploration har 26 undersökningstillstånd i Sverige.

Företaget anser att de höga uranhalterna gör att objektet kan vara ekonomiskt intressant och har goda förutsättningar för att kunna innehålla uranmalm.

Området Lorttjärnarna 2 ligger i närheten av Lorttjärnarna 1 och undersökningarna inom Lorttjärnarna 2 får vänta till dess en klarare bild beträffande Lorttjärnarna nr 1 framkommit.

En ansökan hos Berg-staten för Lorttjänarna 2 ligger och väntar men gruvingenjör Gunnar Svanfeldt påpekar att det handlar om undersökningstillstånd och att det skulle leda till någon brytning är för närvarande osannolikt.

- Förutom att processen är mycket lång och tar flera år har kommunerna veto i frågan och regeringen måste godkänna en eventuell uranbrytning enligt miljöbalken.

- Något sådant tillstånd finns inte i Sverige men med de höga uranpiserna är företag angelägna om att starta processen i hopp om att regelverket ändras och att samhällets inställning ändras, säger Gunnar Svanfeldt.

Lorttjärnarna 1 och 2 iOre är de enda områden Scandinavian PGE Exploration undersöker i Dalarna.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons