Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag misstänks för oljeutsläpp

Annons

Miljöåklagaren i Västerås misstänker företaget Bilmetro för oljeutsläppen i det kommunala avlopsnätet.

- Jag har skälig misstanke att det är Bilmetro, men jag vill inte låsa mig helt, säger Tore Widetjärn, Dalarnas miljöåklagare i Västerås.

Miljöchefen Kjell Olsson, Borlänge kommun vägrade i går att uttala sig om oljeutsläppen och hänvisade till utredningssekretess. På frågan om miljöåklagaren lagt munkavle på miljökontoret i Borlänge säger Tore Widetjärn:

- Jag har inte lagt munkavle på någon men jag har sagt att det föreligger förundersökningssekretess och att man själv får avgöra vad som är lämpligt att berätta.

Blir det något åtal snart?

- Jag räknar med att få detta klart under våren. Just nu har vi två prioriterade undersökningar: utsläppen i Falun och de här två oljeutsläppen i Borlänge. Men Dalarna har bara två poliser som arbetar och jag kan inte arbeta snabbare än de utreder, säger Tore Widetjärn.

Miljöåklagaren i Västerås arbetar under hård press, precis som alla andra miljöåklagare i landet. Borlänge har sedan ett par år tillbaka ett ärende liggande i Västerås som Länsstyrelsen i Dalarna krävt att miljöåklagaren ska återuppta. Det gäller skoterklubben i Borlänge och deras bygge av en väg i Bergebo utan tillstånd.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons