Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag med historia

Annons

Tryckeriet Strålin och Persson går för fullt även om bolaget inte har lika många anställda som förr om åren. Företaget har 25 fast anställda. Utöver det finns tre säljare som är knutna till bolaget. Huvudkontor och tillverkning finns i Korsnäs. Försäljare finns på fyra orter i Sverige. De flesta kunderna finns i Stockholm.

Strålin och Persson är specialiserade mot direktreklam och gör foldrar och skuret papper som delas ut av posten. En annan inkomstkälla är medlemskort.

Största kunden är fackföreningen Metall. En gång per år får de fackanslutna hem ett medlemskort som tryckts i Falun.

I övrigt har företaget många småkunder. Det tycker vd:n och störste ägaren Erkki Ledensjö är en fördel. Det gör att bolaget inte behöver lita till en kund och det är en trygghet för företaget.

- Vi har inte haft ett förlustår sedan 1985 och det ser ganska bra ut för de närmaste åren också, säger Erkki Ledensjö, som inte är ekonom i grunden utan började som tryckare.

Att följa Strålin och Perssons historia är att följa svensk företagshistoria i stort. Den 4 juli 1904 startade Carl Henning Strålin sitt företag i Korsnäs. Han var fotograf och började med att ta kort som skulle användas till vykort. Persson, andra hälften i bolagsnamnet Strålin och Persson, var gravör. Han hjälpte Strålin att trycka vykorten och de fick fart på beställningarna. Men redan drygt ett år efter starten av bolaget dog gravören Persson i galopperande lungsot, tuberkulos.

1915 började företaget trycka broschyrer i fyrfärg, något som bolaget gör än i dag. 1920-talet var guldåldern för Strålin och Persson. Carl Henning Strålin hängde på den tidens stora trend - postorderförsäljningen. Han gjorde på samma sätt som hans gamla lumparkompisar från Insjön, Clas Ohlson och J.P. Åhlén (senare Åhlén och Holm), han startade en postorderfirma. Fyra gånger per år skickade Strålin och Persson ut kataloger till köpsugna. I sortimentet hade man hobbygrejer, bruksföremål och kläder. Man sålde cyklop, cykellås, pipor och dockhuvuden, för 25 öre. I Korsnäsfabriken arbetade 120 personer.

Affärerna gick lysande fram till Krügerkraschen 1929. Priserna föll. Carl Henning Strålin hade bland annat köpt in ett stort lager damkläder som ingen ville ha. Under två år låg verksamheten nere. Sedan tog sig försäljningen igen och verksamheten kom i gång. Tryckeriet gjorde vykort och planscher och de hade stor åtgång särskilt kring jul och påsk.

På 40-talet bodde företagets stora illustratör Jenny Nyström i ett gult trähus alldeles bredvid fabriken. Hon var i Korsnäs på somrarna för att få arbetsro och hon brukade äta frukost tillsammans med ägarparet Strålin. Efter att de ätit brukade hon ta sig en konjak och en tjock cigarr och så satte hon i gång med dagens arbete.

Uppgifterna kommer från Anna-Greta Strålin, som tog över firman från sin far 1962. Bland det första hon gjorde var att lägga ned postorderverksamheten som då hade blivit olönsam. Sedan dess har bolaget levt på sitt tryckeri. 1985 tog Ekonomitryck över som ägare och sedan 1990 har Erkki Ledensjö varit vd och huvudägare.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons