Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag med framtid

Annons

Det här framgår av redovisningen av årets kommunranking som Svenskt Näringslivs regionchef Carl Ström häromdagen presenterade för ett antal kommunrepresentanter och företagare.

Överraskande nog kommer en sänkning av de kommunala avgifterna långt ned på företagarnas lista. Här är andelen 37 procent.

Dialogen mellan företag och kommunledning ges betyget 2,9 på en skala upp till fem, vilket alltså är godkänt.

Än mer nöjda är företagarna med infrastrukturen. Tele och IT får betyget 3,4, medan vägar, järnvägar och flyg ges betyget 3,0.

Gagnefs kommun hamnade i årets ranking sex placeringar högre än förra året, eller på plats 184 av landets 290 kommuner.

- Kommunen går stadigt framåt. Förra året tog Gagnef ett kraftigt steg upp på listan och de fortsätter att klättra, konstaterar Carl Ström, som dock betonar att bra alltid kan bli bättre.

Han konstaterar samtidigt att kommunen ligger bra till när det handlar om attitydfrågor, där delbetygen pendlar mellan 3,2 och 3,7. Det lägre av attitydbetygen ges kommunala tjänstemän, medan de högre ges skola, allmänhet och media. Politikernas attityd till företagare och företagande ges betyget 3,4.

Carl Ström menar att det är viktigt att kommunledningen ger de små företagen utrymme och Anders Ahlgren (c), kommunalråd och företagare, håller med.

- Det lokala ledarskapet är viktigt och Anders gör det bra, framhåller Carl Ström.

Han presenterade också siffror på hur stor andel av företagen i kommunen som vill/inte vill växa i sin nuvarande ort. 64 procent vill växa, medan 36 procent säger nej.

- De som säger ja och de som säger nej gör det av ungefär samma anledning. Den ena sidan säger att glaset är halvfullt och den andra att glaset är halvtomt, säger Carl Ström.

Bland dem som vill växa sägs höga arbetsgivaravgifter och skatter samt det offentligas regelbörda lägga hinder i vägen.

- Gagnefs kommun kan se framtiden an med tillförsikt, anser Carl Ström sammanfattningsvis.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons